Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Од жита до одбране Косова: Зашто је посета египатског председника Србији – историјска

© Tanjug / JADRANKA ILICАлександар Вучић и Абдел Фатах ал Сиси
Александар Вучић и Абдел Фатах ал Сиси - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Посета египатског председника Србији, након 35 година одсуства дијалога на највишем нивоу, изузетно је значајна и долази у веома важном политичком тренутку у међународним односима. Такође, ова посета отвара бројне могућности за пословну сарадњу и представља велику шансу за српске извознике пшенице, будући да је Египат највећи светски увозник жита.
Према речима секретара Удружења за биљну производњу у Привредној комори Србије (ПКС), Александра Богуновића, тржите Египта, државе са преко 100 милиона становника, има огроман потенцијал. Иако сарадња српских и египатских привредника већ постоји, ситуација у којој компаније двеју земаља имају подршку и са највишег државног врха свакако утиче на јачање и продубљивање пословних односа.
Према подацима за 2021. годину укупна спољнотрговинска размена са Египтом износила је 79,7 милиона долара, али је у првих пет месеци ове године значајно повећана. Наша земља је у Египат до сада извозила пре свега производе дуванске индустрије, специјализовану војну опрему и пољопривредне машине, а долазак египатске делегације у Београд омогућава да се, каже Богуновић, у највећем броју случајева остваре услови за директне контакте компанија, али и да се избегну неки посредници који су до сада постојали у самом пословању.

Шанса за српске извознике пшенице и јабука

„Примера ради ми смо још пре пар година, усклађивањем санитариних и фитосанитарних сертификата, направили могућност за сарадњу са Египтом у области пољопривреде, односно за извоз одређених пољопривредних производа у ту земљу. Пре свега говорим о пшеници, будући да Египат увози 10 до 12 милиона тона жита годишње. Дешавања са Русијом и Украјином у последње време можда су и погурала целу ту причу, па се тако сада мало интензивније покренуло то питање и отворила могућност за наше компаније да извезу веће количине пшенице у Египат“, наводи Богуновић.
Наравно, истиче наш саговорник, понуда за египатско тржиште мора да се припреми на одговарајући начин, а потребно је обавити одређене припреме и у смислу логистике.
„Али, с обзиром на то да са једне стране постоји интересовање за нашом пшеницом, а да са друге стране имамо добар квалитет наших производа, мислим да ћемо у наредном периоду имати могућност да извеземо житарице и у Египат. Томе у прилог иде најава министра пољопривреде да ће се укинути квоте за извоз, јер су количине које Египат увози знатно више и премашују дозвољене квоте за извоз које ми сада имамо. Тако да ће и то, између осталог, допринети развоју сарадње и остваривању пословних резултата“, каже Богуновић и додаје да је, поред житарица, нама јако занимљив потенцијал египатског тржишта и за српску јабуку.
Египат је, указује наш саговорник, велики увозник јабука, а оно што је посебно важно је да је сортимент који одговара том тржишту управо онај који ми имамо.
„Тренутно постоје препреке у смислу високих царина које су у Египту на снази за наше воће, које за јабуку износе преко 40 процената. Али са договором који је постигнут и чија се реализација очекује у неком наредном периоду требало би да се те препреке у пословању уклоне. Наиме, чули смо најаву споразума о слободној трговини, а то би значило да без царина ми имамо веома велики простор, могућности и конкурентност наших производа на том тржишту. До сада смо већ обавили неколико разговора, наша привредна делегација је посетила Египат пре неколико месеци, а овај велики састанак у Београду свакако говори о томе да се та пословна сарадња све више интензивира и да се стварају све већи потенцијали и могућности за наше производе на египатском тржишту“, оцењује Александар Богуновић.

Историјска посета

Да је посета египатског председника Абдел Фатаха ел Сисија Србији изузетно значајна у економском и политичком смислу сматра и некадашњи амбасадор Србије у Египту Драган Бисенић.
„Ова посета долази у веома важном политичком тренутку у међународним односима, док у билатералним односима две земље она долази након више од три деценије одсуства дијалога на нивоу председника држава. Од тада до данас у свету се много тога променило - Египат је прошао кроз своју трансформацију, Србија кроз своју, па поновно подизање односа двеју земаља на највиши државни ниво свакако има изузетан и посебан значај. Египат је једна од најважнијих држава Блиског истока и арапског света, простире се на милион квадратних километара и има 104 милиона становника. Реч је о 21. земљи у свету у погледу бруто националног прихода мереном по снази потрошње, а по БДП-у уопште је 35. земља света“, наводи Бисенић за Спутњик.
Египат се, додаје, налази у групи 20 економија у успону и претендује да постане чланица БРИКС-а, а у новим околностима и у новом свету који се сасвим очигледно ствара партнерства са таквим државама биће од изузетне важности.
„Што се Србије тиче обнављање односа са Египтом на највишем нивоу доноси више могућности за одржавање и успостављање сарадње са блискоисточним, северноафричким и арапским земљама. У том смислу се може рећи да ова посета пружа шансе да буде на тај начин историјска, будући да Египат и Србија имају једну врсту дипломатских односа још од 1908. године, када је Србија отворила своје прво дипломатско-трговинско представништво, иако Египат још увек није био формално независна држава. Али, ове године Египат обележава стогодишњицу своје независности, па и у том смислу постоји симболика овог целокупног догађаја“, истиче Бисенић.

„Замрзнуто“ признање

Када је реч о такозваном „замрзнутом“ египатском признању самопроглашене независности Косова, Бисенић подсећа да је реч о држави која се традиционално држи основних начела међународног права, међу којима је поштовање територијалног интегритета свих земаља.
„Међутим, у тренутку када су на власти била Муслиманска браћа дошло је до одступања од такве политике и Египат је једном вербалном изјавом портпарола Министарства спољних послова ставио до знања да признаје независност јужне српске покрајине. Али, само три дана након те изјаве у Египту је дошло до промена и нова администрација је заузела другачији став и практично ставила ван снаге ово признање. Дакле, нити се отварају амбасаде, нити Египат подржава независност самопроглашеног Косова у међународним институцијама“, каже Бисенић.
Не треба, напомиње бивши амбасадор, заборавити ни контекст у коме се ова посета одвија:
„Пре доласка у Београд египатски председник Сиси је био на састанку са америчким председником Бајденом у Саудијској Арабији, а након тога је летео у Берлин где се задржао два дана на Климатској конференцији, будући да је Египат ове године домаћин Конференције УН о клими. Из Београда председник Сиси одлази у Париз, где ће се срести са француским председником Макроном. У таквом итинереру Београд, по свему судећи, представља важну дестинацију и за египатског председника и за сам Египат, имајући у виду да та земља жели да успоставља, развија и учвршћује односе са европским државама“.
Шеф египатске државе, Абдел Фатах ел Сиси, борави у званичној тродневној посети Србији током које ће се разговарати о јачању сарадње, инвестицијама и трговини између две земље које негују пријатељске односе још од времена оснивања Покрета несврстаних. Потписан је низ билатералних споразума и меморандума о разумевању, а два председника су посету оценила историјском и најавили убрзан развој сарадње на свим нивоима.
Пленарни састанак делегација Србије и Египта - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
СРБИЈА
Вучић: Историјска посета, донеће добро и Србији и Египту
Александар Вучић и Абдел ал Сиси - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
СРБИЈА
Завршен састанак Вучића и ел Сисија: "Осетили смо искрено пријатељство"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала