- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков ексклузивно за Спутњик: Поверење у долар опада

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПортпарол Кремља Дмитриј Песков
Портпарол Кремља Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Ексклузивно
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је специјално за Спутњик, током посете руског председника Владимира Путина Техерану, прокоментарисао прелазак на обрачун и плаћање у националним валутама Русије и Ирана. Он је истакао да поверење у долар опада, због чега је важно генерисати нови систем који ће бити ефикасан у различитим државама.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прелазак на обрачун и плаћање у националним валутама наших земаља био је разматран и раније. У чему је проблем активације овог механизма свих ових година, када се очекује реализација, укључујући интеграцију платних система Мир (руски платни систем) и Шетаб (ирански платни систем), како би Руси и Иранци могли слободно да обављају плаћања банковним картицама током путовања и да обављају међусобну куповину?
- Ово је веома важна област у нашој сарадњи и тренутно веома активно радимо на овом питању употребе националних валута у нашој трговинској размени. То је већ озваничено и наш главни задатак је да ускладимо наше банковне системе, трансфер новца, како бисмо могли да компензујемо то што смо изостављени из система СВИФТ. Ово је јако важно, јер поверење у долар као националну валуту опада. Људи више не верују у долар, као раније, пре деценију, на пример. Зато морамо да генеришемо нови систем који ће бити ефикасан у различитим државама и због тога је наша сарадња у области банкарства и финансија важна, да би га могле користити и друге државе у региону. Улажемо велике напоре да се то оствари.
Које банке тренутно сарађују по овом питању?
- Русија има свој национални платни систем за интернационална плаћања Мир, који може бити имплементиран и адаптиран и у иранском систему. Не бих именовао конкретне банке.
Да ли су санкције утицале на овај потез?
- Овај корак је одговор на санкције, јер морамо да опстанемо и развијамо нашу земљу и да живимо заједно са санкцијама.
Економска криза - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
РУСИЈА
На техеранској берзи пословање паралелно у ријалима и рубљама
Портпарол Кремља Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
РУСИЈА
Песков о санкцијама: Што нас не убије, чини нас јачим
Америчка застава и долар - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
РУСИЈА
Русија и Иран укинуће долар у међусобним трансакцијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала