- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Галактикос који је „пао с Марса“

© AFP 2023 / JOSE LUIS ROCAСисињо
Сисињо - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Бразилац Сисињо признао је крајем јуна да је имао великих проблема са алкохолом, а том приликом открио је и невероватне детаље током богате каријере док је био члан Реал Мадрида и чувених „Галактикоса“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Кафу, Маикон, Мансини, Сисињо, синоними за најбоље десне бекове у историји фудбала, а сви долазе из земље „самбе и кафе“.
Сви су имали врхунске каријере, сви су играли у Италији, али је Сисињо ван терена био знатно другачији од својих земљака.
Обожавао је да пије, практично се умивао алкохолом и то када му је каријера била на врхунцу јер је носио дрес најпознатијег и најтрофејнијег клуба на свету - Реал Мадрида.
„У Реал Мадриду сам ишао на тренинг пијан. Испијао сам кафу како бих променио дах, а поливао сам се парфемом како се не бих осећао на алкохол. Није ми требао новац да купим пиће. Људи су ми сами бесплатно слали туре у ресторанима“, присетио се Бразилац како су изгледале ствари пре 15 година.
Али, то и не чуди, с обзиром на то да је још као дечак имао проблема са пороцима. Са 13 година је увелико пио и пушио. Као тинејџер је, док је тренирао фудбал, пио 10 лименки питам а са 20 је био надомак да закорачи у свет дроге. На срећу, због константих допинг тестова, није постао зависник од наркотика.
Каријеру је почео у Ботафогу, уследио је трансфер у Атлетико Минеиро, касније и Сао Паоло да би 2006. године завршио у Реал Мадриду. Али, практично је филмска прича како се све издешавало и како се порочни Бразилац дрзнуо да изигра поверење и дату реч старом фудбалском лицу сер Алексу Фергусону.
Осим Манчестер јунајтеда, хтео да је Милан. И о Милану је сањао Сисињо који је желео да корача стопама старијег колеге Маркоса Евангелисте познатијег само као Кафу. Били су у трци Милан и Манчестер и Јунајтед је био фаворит за потпис талентованог десног бека.
Сисињо је пројектован као замена за капитена Герија Невила и пристоа је на трансфер у друштву свог агента Хулијана Леоена с којим је допутовао у Енглеску на завршне преговоре.
Када су сви очекивали да ће јавност бити обавештена о трансферу Сисиња, уследио је тотални шок! Бразилца је представио Реал Мадрид! Испоставило се неочекивано чак и за самог фудбалера, који се сер Алексу Фергусону извинио тек 2021. године.
„Данас је 16 година од мог трансфера у Реал Мадрид. Сер Алекс, јако ми је жао. Знате, тада ме је позвао Роберто Карлос и морао сам да одговорим на тај позив. Питао ме је да ли бих желе да се придружим галактикосима. БИло би лепо да одем у Манчестер јунајтед, али како да одбијем прилику да се спријатељим са Роналдо, Зиданом, Фигом, Бекамом, Робињом, Раулом, Касиљасом, Баптисом и Ромосом“, написао је својевремено Сисињо.
Технички - Бразилац је био идеалан за Реал, али психички није био спреман за велики клуб. Притисак који је са собом носило играње у великом клубу за њега је био неиздржив. Медијска пажња, новац, место стартера на позицији десног бека, велики новац и славни саиграчи.
Ипак, испред свега тога њему су били забава и алкохол.
„Бекам, Зидан и Фибо су били професионалци, док су Роналдо и Роберто Карлос волели да сае забављају ноћу. Сећам се рођендана у Роналдовој кући. Девојке је доводио у аутобусима. Био сам са супругом и одмах сам отишао“, испричао је једном приликом Иван Елгера, штопер Реал Мадрида.
Поред таквих дешавања, Сисињо није могао да остане имун и да се не ода пороцима. Изгубио је убрзо статус Кафуовог наследника и поставио је погрешне приоритете, упао је у лоше друштво.
Пријатељи су га навукли на цигарете и алкохол. Сисињо је из стартне поставе истиснуо чувеног Мичела Салгада. Ипак, порочан живот и литри алкохола су брзо дошли на наплату и испао је стартних 11.
„Када сам стигао у Мадрид вртела ми се глава. Успех је полетео као рактеа. Хтео сам да поседујем све. Отишао сам до бара и рекао конобару да донесе сав алкохол, јер ћу све да попијем“, рекао је Сисињо.
Убрзо је уследио и сукоб са Салгадом, који је због година пао у други, односно трећи план за место десног бека.
„Када је Роберто Карлос напустио клуб, ја сам још увек био главни. Рамос је играо на центру, понекад и десно, Салгадо је остао трећи избор. Једном је поздравио све у свлачионици, али када сам дошао на ред, прошао је. Претварао сам се да везујем пертле“, присећа се Бразилац.
Тада је узео константно да пије, литри су прерасли у море алкохола и био је то муњевит пад Бразилца који је могао да направи вансеријску каријеру и да остане упамћен у историји бразилског фудбала.
„Био сам алкохоличар. Нисам могао да попијем једну чашу или две чаше. Пио сам док нисам пао с ногу У Мадриду сам ишао из локала у локал. Пио сам много и то не само увече, него стално. Са 20 година сам пио десет лименки пива сваки дан“, присећа се Сисињо.
Порочан живот одразио се брзо на велики број повреда које је задобио Сисињу. У марту 2009. године док је био играч уследила је нова тешка повреда колена и назирао се крај каријере.
„Доктор је рекао да више не могу да играм. То ме је натерало да се преиспитам да ли је вредело? Позвао сам оца и питао да ли могу да престанем да играм фудбал. Рекао ми је да сам луд", открио је Сисињо који је тада имао 29 година, али је и даље вешто од родитеља крио да има проблем с алкохолом.
Није могао да се помири с поразом и у свему је само тражио разлог да пије. У Мадриду га је појео притисак великог клуба, док је у Риму алкохолом убијао тугу.
„После тренинга бих долазио кући пуно пио и пушио. Увек сам имао залихе пива и другог алкохола. Пио сам сам или са лажним пријатељима. Ако би залихе нестале, одлазио бих у ноћне клубове“, шокирао је Сисињо који је после Роме играо још за Сао Пауло, Виљареал, Спортинг Ресиге, Сиваспор и Брасиленсе.
Бивша звезда Реала и Роме тренутно живи у Бразилу где развија центар за обуку локалног становништва и рехабилитациони центар за наркомане.
Прошао је тим мрачним путем и сада жели да помогне другима да не би кренули странпутицом.
„Алкохол вас ставља у окружење људи који уживају у том начину живота. Али то искључује људе који вас истински воле. Јер када те ставе уза зид и укажу на грешке у животу, не желиш да слушаш.
Његов нови циљ је племенит јер жели да помогне људима који имају потешкоћа и желе да се врате нормалном животу.
Олимпија навијачи упад - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
СПОРТ
Љубљана је подсетила на Загреб – а Шпанац је остао у чуду /видео/
Српски фудбалер Лука Јовић - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
СПОРТ
Потврђено: Јовић у Фиорентини
Кристијан Ериксен - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
СПОРТ
Умало је заиста оставио срце на терену – и после 387 дана „новог живота“ стиже на „Театар снова“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала