- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕУ забранила увоз руског злата; ублажене санкције против руског авио-сектора

© Sputnik / Алексеј Витвицки / Уђи у базу фотографијаАнтируске санкције ЕУ
Антируске санкције ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Европска унија одобрила је нови, седми пакет санкција Русији који подразумева забрану увоза руског злата, укључујући и накит, наводи се у саопштењу на сајту ЕУ. Истовремено, ублажене су које се тичу руског авио-сектора, производње ђубрива, пшенице и лекова, као и транспорта нафте у треће земље.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Техничка помоћ Русији за авио-робу и технологију ће бити дозвољена у оној мери, у којој је неопходно да се осигура рад на успостављању техничких индустријских стандарда Међународне организације за цивилну авијацију", наведено је у саопштењу.
На сајту ЕУ је објављено да нове санкције имају за циљ проширење актуелних економских ограничења, њихово унапређено спровођење, као и повећану ефикасност.
Према саопштењу, новим санкцијама ЕУ биће проширен списак производа које Русија може да користи за јачање војног и технолошког потенцијала.
„Пакет санкција такође проширује списак контролисане робе, која може допринети јачању војног и технолошког потенцијала Русије или развоју њеног безбедносног и одбрамбеног сектора, чиме се појачава контрола извоза робе двоструке намене и напредних технологија“, наводи се у саопштењу.
Објављено је и да је ЕУ у циљу спречавања било каквих негативних последица по прехрамбену и енергетску безбедност у свету, из санкција изузела пословање с бројним руским државним предузећима у области пољопривредних производа, као и транспорт нафте трећим земљама.
„Никакве мере усвојене данас или раније (против Русије) ни на који начин нису усмерене на трговину пољопривредним и прехрамбеним производима, укључујући пшеницу и ђубрива, између трећих земаља и Русије“, наводи се у документу.
Санкцијама такође није забрањена куповина лекова или медицинских производа из Русије трећим земљама нити њиховим грађанима који живе изван ЕУ.
Нова ограничења укључују и забрану која се односи на куповину, извоз или директну или индиректну продају злата, уколико потиче из Русије и ако је било извезено из Русије у ЕУ или било коју трећу земљу након тога. Прецизирано је да се забрана такође односи и на накит.
„Ми, фактички забрањујемо Русији извоз највреднијег што има после енергената – руског злата“, истакао је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.
Према наводима, санкције предвиђају замрзавање имовине, као и забрану путовања у земље ЕУ.

Борељ је, такође, нагласио да су у санкциони списак ЕУ укључени руска банка Сбербанка, руски мото-клуб „Ноћни вукови“, као и војни званичници и глумци.

Поред тога, на списку су се нашли и бројне сиријске војне и организације повезане са учешћем у специјалној операцији Русије.
Списком је укупно обухваћено десет лица и две организације.
Војни команданти су, према саопштењу, оптужени за „регрутовање“ бораца зарад учешћа у војним дејствима у Украјини. Под санкцијама су такође приватне компаније за обезбеђење„ ISIS Hunters“и „Sanad Protection and Security Services“, као и њихово руководство, који се такође оптужују за исто.
Како је најављено, санкције ступају на снагу након објављивања у Службеном листу ЕУ, што се очекује убрзо.
Претходно је на сајту британске владе објављено да је Велика Британија увела санкције на увоз злата из Русије, а увешће и забрану увоза угља и нафте.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
РУСИЈА
Песков о последицама санкција по Европљане: Сами су одабрали овакву стварност и след догађаја
Вентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
РУСИЈА
Песков: Нема никаквог притиска и уцене Русије у области гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала