- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

МИП Придњестровља: САД максимално нетранспарентно снабдевају Кишињев оружјем

CC BY 2.0 / Flickr / Eugene Romanenko / Поглед на зграду владе у придњестровском Тираспољу
Поглед на зграду владе у придњестровском Тираспољу - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Тираспољ види како Вашингтон максимално нетранспарентно доставља смртоносно оружје Кишињеву, изјавио је у интервјуу за Спутњик министар иностраних послова непризнате Придњестровске Молдавске Републике Виталиј Игњатјев.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Будно пратимо како Европска унија наоружава Молдавију, својим финансирањем фактички удвостручујући њен војни буџет. Видимо како авиони са америчким смртоносним оружјем слећу на кишињевски аеродром, а све то се одвија максимално нетранспарентно“, истакао је Игњатјев.

Министар је нагласио да НАТО испоручивањем оружја Молдавији погоршава ситуацију у региону, фактички распирује сукоб и провоцира „усијане главе“, којих према речима неких молдавских званичника, тамо ионако има довољно.
Он је истакао да Тираспољ прати активности саветника НАТО на разним нивоима и, генерално, процесе војно-политичког развоја територије између Прута и Дњестра од стране Алијансе, укључујући функционисање његова три информативна центра, систематске заједничке вежбе западних држава како на територији Молдавије, тако и ван њених граница.
Игњатјев је, такође, оценио да могуће иступање Молдавије из Споразума од 21. јула 1992. године о принципима мирног регулисања оружаног сукоба у Придњестровљу може довести до војних дејстава.

„У вези са тим, наставак мировне мисије заједничким снагама Русије и Придњестровља је једино ефикасно средство које може да осигура мир и физичку безбедност полумилионског становништва Придњестровља, које укључује преко 220 хиљада грађана Русије“, истакао је министар.

Игњатјев је, поред тога, изразио бојазан од могућег демарша Молдавије поводом 30. годишњице мировне операције.

Прецизирао је да Кишињев спречава ротацију руског војног особља које учествује у мировном процесу, одбија да учествује у заједничким вежбама, ствара немотивисане потешкоће у делатности Уједињене надзорне комисије (ОКК – колективни руководећи орган мировне операције у Придњестровљу).

Игњатјев претпоставља да се број оваквих негативних тенденција може повећати због предстојећег јубилеја.
Молдавске власти раније су саопштиле да планирају модернизацију војске помоћу партнера. Истовремено, председник републике Маја Санду изјавила је да је земљи потребна муниција, а Европска унија је обећала само несмртоносно оружје.

Придњестровље

Придњестровље, чијих 60 одсто становника чине Руси и Украјинци, иступило је из састава Молдавије пре распада СССР, због бојазни да ће се на таласу национализма Молдавија присајединити Румунији. Након неуспешног покушаја молдавских власти да силом реше проблем, Придњестровље је фактички постало територија коју Кишињев не контролише.
У јулу се навршава 30 година од почетка мировне операције у Придњестровљу. Споразум о принципима мирног решавања оружанг конфликта потписан је 21. јула 1992. године, а 29. јула у региону су распоређене заједничке мировне снаге.
Мир у зони придњестровског сукоба одржавају заједничке мировне снаге које укључују 402 руска војника, 492 придњестровска, 355 молдавских, као и десет војних посматрача из Украјине. Мировне снаге су распоређени на 15 стационарних и контролних пунктова, који се налазе на кључним деловима зоне безбедности.
Војне вежбе руске војске у Придњестровљу - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
РУСИЈА
Русија: Нећемо дозволити да се питање Придњестровља реши силом
Молдавске заставе на протесту опозиције у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2022
СВЕТ
Ако НАТО уђе у Молдавију, то ће довести до грађанског рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала