- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Руски мировњаци на путу за Придњестровље више пута задржавани у Кишињеву

© Sputnik / Сергей КузнецовРуски мировњаци на контролном пункту у Придњестровљу
Руски мировњаци на контролном пункту у Придњестровљу - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Директор одељења Заједнице независних држава руског Министарства спољних послова Алексеј Полишчук изјавио је да су руски мировњаци више пута задржавани на аеродрому у Кишињеву, те да Москва такве поступке сматра непријатељским.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Руски официри, који су ишли у Придњестровље да попуне руски контингент на ротационој основи, много пута су задржавани на аеродрому у Кишињеву без објашњења. Такве поступке сматрамо непријатељским и увек на њих реагујемо како треба“, рекао је дипломата током округлог стола у Савету федерације.

По његовим речима, мировна мисија у Придњестровљу треба да настави са радом у истом формату у коме функционише већ 30 година, док се не пронађе компромис између страна у сукобу.
Полишчук је нагласио да је мировна мисија до сад доказала свој успех, те да обезбеђује миран дијалог између Тираспоља и Кишињева у условима стагнације преговарачког процеса.
Истовремено је упозорио да би демонтажа мировне мисије могла довести до директног сукоба и избијања жаришта напетости.
Придњестровље, у којем су 60 процената становништва Руси и Украјинци, тражило је излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом. После неуспелог покушаја молдавских власти да на силу реше проблем 1992. године, Придњестровље је практично постало територија која није под контролом Кишињева.
Граница између Придњестровља и Молдавије - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
РУСИЈА
Руски сенатор: Ако руске мировне снаге напусте Придњестровље - поновно крвопролиће је неизбежно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала