- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски сенатор: Ако руске мировне снаге напусте Придњестровље - поновно крвопролиће је неизбежно

© Flickr / Dieter ZirnigГраница између Придњестровља и Молдавије
Граница између Придњестровља и Молдавије - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Покушаји Запада да Молдавију претвори у другу Украјину, као и њено пумпање западним оружјем потискују перспективе за мирно решавање питања Придњестровља, изјавио је први заменик председника одбора за међународна питања Савета Федерације Русије Владимир Џабаров. Он је додао да је без руских мировних снага у Придњестровљу крвопролиће неизбежно.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Претварање Молдавије у другу Украјину, а у том правцу је гурају западни покровитељи, пумпање земље западним оружјем, само продубљује проблем и потискује перспективе за његово мирно решавање. Отварање другог фронта у Придњестровљу било би катастрофално за целу молдавску државу“, оценио је он на округлом столу у Савету Федерације.

Према његовим речима, оружане провокације Украјине, изведене почетком ове године на левој обали Дњестра, воде напетости и подривају дијалог за регулисање проблема Придњестровља, доводе у сумњу и угрожавају мир и стабилност у региону.

Руске мировне снаге неће напустити Придњестровље

Џабаров је додао и да је забрињавајућа дуга пауза у преговорима формата „5 + 2“, као и што молдавска страна која прати инструкције колективног Запада игнорише иницијативе за дијалог, које износи придњестровско руководство.

„Русија се залаже за обнављање преговора Кишињева и Тираспоља у формату '5 + 2', као и наставак дијалога страна“, истакао је он.

Сенатор је, такође, нагласио да Русија неће допустити сценарио према којем би руске мировне снаге напустиле Придњестровље, без обзира на планове представника молдавских власти, јер би то довело до дестабилизације и неизбежног поновног крвопролића.
Џабаров је подсетио да је постојала „велика опасност од непријатељског неонацистичког режима у Украјини“, јер је Придњестровље, „заправо, било одсечено од Русије“.
„Зато је веома важно – не говорим о будућности, није на мени да одлучујем, све ће се ускоро разјаснити – да ли ће се Придњестровље граничити са пријатељском Украјином, пријатељском Русијом или не. То је веома важно, да се ти идиотски планови, које неки молдавски лидери кују, не би развили“, закључио је Џабаров.
Он је нагласио да ће Русија и надаље обезбеђивати мир на Дњестру, супротстављати се свим провокацијама и покушајима дестабилизације, што је у интересу обичних грађана како Молдавије, тако и Придњестровља.
Раније је вицепремијер Молдавије за реинтеграцију Олег Серебрјан изјавио да је формат „5 + 2“ за решавање придњестровског сукоба престао да буде функционалан услед заоштравања односа Украјине и Русије. Званични Кишињев, међутим, у овом тренутку не инсистира на томе да се тај формат промени.
У преговорима о решавању придњестровског питања у формату „5 + 2“ учествују Кишињев и Тираспољ као стране у конфликту, Русија, Украјина и ОЕБС у својству посредника, као и Европска унија и САД у својству посматрача.
Придњестровље, у којем су 60 процената становништва Руси и Украјинци, тражило је излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом. После неуспелог покушаја молдавских власти да на силу реше проблем 1992. године, Придњестровље је практично постало територија која није под контролом Кишињева.
Поглед на зграду владе у придњестровском Тираспољу - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
СВЕТ
МИП Придњестровља: САД максимално нетранспарентно снабдевају Кишињев оружјем
Полиција и Тиреспољу, Придњестровље - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
РУСИЈА
НАТО се заиграо, хоће да отвори још један фронт против Русије - у Придњестровљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала