- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Риши Сунак и Лиз Трас у финалној трци за челну позицију Торијеваца и премијерско место

© AP Photo / Stefan RousseauРиши Сунак, бивши министар и један од кандидата за лидера британске Конзервативне партије и место премијера
Риши Сунак, бивши министар и један од кандидата за лидера британске Конзервативне партије и место премијера - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Риши Сунак и Лиз Трас остали су једини кандидати у трци за лидера британске Конзервативне партије после петог круга гласања, будући да је из трке испала Пени Мордант. Сунак и Трас имаће жустру кампању пре гласања ширег партијског чланства, а победник ће бити познат 5. септембра.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У петом и последњем кругу гласања торијевских посланика Пени Мордант је освојила 105 гласова, Лиз Трас 113 гласова, а са 137 гласова Риши Сунак је поново на водећој позицији.
Пени Мордант била је друга у свим претходним круговима гласања, али касни скок Лиз Трас која је добила 27 гласова за 24 сата коштала ју је места на гласачком листићу, са само осам гласова који их раздвајају.
Сада ће шире чланство Конзервативне партије одлучити о свом следећем лидеру, а резултат ће бити објављен 5. септембра, преноси РТС.
Скај Њуз је најавио да ће организовати ТВ дебату уживо између Сунака и Трас у четвртак, 4. августа.
Након објављивања резултата министарка трговине Пени Мордант је рекла да ће „наставити напорно да ради“ како би се одужила онима који су је подржали и нагласила да посланици конзервативаца „сада морају да раде заједно на уједињењу странке“.
Она је такође честитала Сунаку и Трасовој.
Риши Сунак је рекао да ће се позабавити проблемима са којима се Велика Британијасуочава „поштено и одговорно“.
Такође је обећао да ће „подржати људе, развијати економију и искористити слободе које нам даје Брегзит“.
Али главна порука Сунака чланству била је она када цела земља изађе на изборе.
„Најважније је да сам ја особа која је у најбољој позицији да победи Кира Стармера на следећим парламентарним изборима и то је питање које ће чланови конзервативаца морати да размотре“, додао је Сунак.
У међувремену, Лиз Трас је рекла да ће, ако буде изабрана за лидера Торијеваца, „покренути земљу од првог дана".
„Имамо две године до вероватних следећих општих избора и желим да дам предност људима. Желим да обезбедим ниже порезе, желим да помогнем породицама које се боре, желим да будем сигурна да ћемо ослободити сав потенцијал и таленат широм Британије“, поручила је министарка спољних послова.
Заменица лидера лабуриста, Ангела Рејнер, рекла је да се не плаши да се суочи ни са једним од кандидата на следећим општим изборима, јер су они „марионете у влади Бориса Џонсона“.
Такмичење за лидерство покренуто је након што је Борис Џонсон најавио да ће напустити лидерску позицију у странци и место премијера.
Гласање ће се завршити 2. септембра, а ко год буде проглашен за победника 5. септембра очекује се да ће следећег дана заменити Џонсона на месту премијера.
Око 160.000 чланова имало је право да гласа на претходним изборима за руководство на којима је актуелни премијер победио Џеремија Ханта, али се очекује да ће се тај број повећати.
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
РУСИЈА
Захарова: Изјаве Лиз Трас о Украјини ─ мегаломанија другоразредног политичара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала