- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Северни ток“ поново ради; Немачка потврдила да добија више гаса него што је најављено

© Sputnik / Григорий СысоевДео магистралног гасовода "Северни ток" у немачком Лубмину
Део магистралног гасовода Северни ток у немачком Лубмину - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Након завршетка техничког одржавања, гас је поново почео да тече гасоводом „Северни ток“, следи из података оператера гасовода „Норд Стрим АД“, као и оператера „Опал“ и „Нел“. Према саопштењу немачке Савезне мрежне агенције, стварне количине гаса које се испоручују тој земљи након ремонта гасовода премашују најављене.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Оператер гасовода „Норд Стрим АД“ објавио је да испоруке гаса тренутно достижу око 30 одсто капацитета, а за постизање протока од 2, 66 милиона кубних метара на сат, који је потребан за европске потрошаче, може бити потребно неколико часова.
Шеф немачке Савезне мрежне агенције Клаус Милер изјавио је након обнове рада гасовода да стварне количине гаса које се испоручују преко Северног тока“ премашују најављене на дан поновног пуштања гасовода у рад.

„Стварни обим протока гаса кроз 'Северни ток 1' премашује најављени и данас може достићи ниво од пре техничког одржавања у висини од 40 одсто оптерећења (око 700 гигават часова дневно). Нажалост, политичка неизвесност и смањење од 60 одсто од средине јуна остају“, написао је он на свом Твитер налогу.

Према саопштењу италијанске нафтне компаније „Ени“, „Гаспром“ је обавестио ту компанију да ће јој након обнове рада гасовода од данас, 21. јула, повећати испоруке гаса са 21 на 36 милиона кубних метара.
„Норд Стрим АД“ је раније саопштио да се обнављање испорука руског гаса у Европу гасоводом „Северни ток“ очекује у четвртак након десетодневне обуставе због планираних радова на одржавању гасовода, који су укључивали тестирање механичких компоненти и аутоматизованог система.

Северни ток

„Северни ток“ је главна маршрута којом „Гаспром” снабдева Европу гасом.
Још пре техничког одржавања, од средине јуна, „Гаспром” је смањио испоруке гаса „Северним током” за око 60 одсто. Компанија је саопштила да се гасоводом може испоручивати само 67 милиона кубних метара гаса, од планираних 167 милиона, објашњавајући то кашњењима у раду немачког „Сименса", који због канадских санкција Русији не може да врати гасне турбине за компресорску станицу „Портова" из канадског погона из ремонта, као и због откривених техничких кварова мотора.
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен јуче је изјавила да је турбина за гасовод "Северни ток" на путу ка Европи и да ће се вратити из Канаде на време.
У Европи влада страх да „Гаспром” и након завршетка радова неће наставити испоруке. Руска страна је више пута наглашавала да је смањење испорука „Северним током" искључиво последица санкција, због чега су се и појавили проблеми са поправком. Председник Русије Владимир Путин је изјавио да „Гаспром” испуњава и намерава да испуни све своје обавезе.
Гасна компресорска станица Минска - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
Путин открио зашто је Канада задржала турбину за „Северни ток 1“
Лого компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
„Гаспром“ није добио од „Сименса“ документа за турбину - угрожен безбедан рад „Северног тока“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала