Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Топлотни талас који у Европи прави хаос стигао у Србију - дешава ли се нешто неуобичајено?

© AP Photo / Manu FernandezВисоке температуре у Мадриду
Високе температуре у Мадриду - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Топлотних таласа, попут овог који од данас захвата Србију, било је и биће, као и суша. Не постоји опасност да температура у Србији пређе рекордне вредности забележене 2007. Ипак, температуре ће бити високе, топлотни таласи су учесталији него раније, а суша прети да угрози пољопривреду.
Топлотни талас у јулу месецу потпуно је нормалан, каже метеоролог Ђорђе Ђурић – имали смо их у прошлости и имаћемо их у будућности.

„Током лета се увек догоди по неколико топлотних таласа на подручју Балкана и Србије. Некада су можда мањи, али дуже трају, некада су јачи, а трају краће. Тако да је ситуација са овим температурама потпуно уобичајена. Није ништа алармантно; сличне температуре догађале су се и у прошлости. Чак смо 2007. забележили у Смедеревској Паланци 44,9, а у Београду 43,6 степени. То су највише температуре од када се врше мерења у Србији и нема опасности да се тај рекорд обори у скорије време“, истиче он.

Топлотни таласи учесталији него раније

Одговор на питање имају ли топлотни таласи везе са глобалним загревањем Ђурић би, како каже, оставио научницима који се тим питањима баве, али напомиње да се клима одувек мењала – од настанка Земље до данашњих дана. Некада је било потребно и по неколико стотина хиљада година да би се клима једног места променила.
Топлотни талас у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
ДРУШТВО
„Позив на буђење“: Падају температурни рекорди, у Британији први пут измерено 40 степени
Међутим, чињеница је да је у Београду и другим урбаним срединама приметан пораст броја тропских ноћи, када се температура не спушта испод двадесет степени, додаје он. То је, према његовим речима, повезано са порастом урбанизације.
„Некада смо у Београду имали пет, шест тропских ноћи, а последњих деценија, број тропских ноћи је вишеструко порастао, тако да смо овог лета већ имали двадесетак таквих ноћи и свеукупно ће их бити око педесет“, предвиђа Ђурић.

Суша није захватила целу Србију

Као што су топлотни таласи у летњем периоду уобичајени, тако је у ово доба године уобичајена и суша. Суша није захватила целу Србију, каже Ђурић; он подсећа на недавне обилне пљускове и поплава у западној Србији.
„Проблем ове летње сезоне је што су падавине биле неравномерно распоређене. Било је доста локација где је у свега неколико сати пало више кише него што падне за цео месец, а исто тако постоје делови Војводине где обилне кише није било месецима и да то врло алармантно делује на пољопривредне културе“, објашњава Ђурић.
Због тога се не може рећи да суша превладава на територији целе Србије, додаје он. Оно што је засигурно је да у наредних петнаестак дана неће бити падавина, тако да ће то, уз високе температуре, неповољно деловати на пољопривреду, сматра наш саговорник.
Термометар - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
СВЕТ
Упозорење на екстремне врућине: Запад Европе суочен са топлотном апокалипсом
Топла ваздушна маса која је у већем делу Европе направила прави хаос, стигла је и до Србије. Према Ђурићевим речима, до суботе нас очекују врло високе температуре: у петак и суботу преко 35 степени у свим пределима, а у суботу на истоку Србије и до 40 степени.

„У недељу ћемо имати продор ослабљеног хладног фронта у виду појачаног северозападног ветра. То неће бити изражено у виду падавина, у већини предела ће остати суво, али ће самим тим доћи до мањег „освежења“, тако да ће температура пасти на неких 33, 34 степена. То значи да ће се топлотни талас наставити, али ћемо имати мало пријатније температуре у недељу и понедељак, а од уторка ће се наставити топлотни талас са температурама око и преко 35 степени“, предвиђа Ђурић.

Све у свему, до краја месеца имаћемо врло топло време, закључује он.
Подсећамо, док је у Србији владало угодно летње време, запад Европе нашао се на удару топлотног таласа – до Шпаније и Португалије стигла је врела ваздушна маса са севера Африке, која је тим државама донела веома високе температуре – чак и преко 45 степени.
У Португалији је, тако оборен рекорд за највишу јулску температуру (47 степени). У међувремену, на обалама Пиринејског полуострва формирао се висински циклон, који је условио да се врела ваздушна маса покрене преко Западне Европе до Велике Британије. У Лондону је температура први пут у историји мерења достигла и прешла четрдесети степен. Иако у Паризу није оборен рекорд, у француској престоници забележено је 41 степен.
Велики шумски пожар на југу Француске - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
СВЕТ
Шумски пожари пустоше Медитеран – евакуација људи у Португалији, Шпанији и Грчкој /фото/
Тако екстремне температуре, петнаестак степени више од јулског просека, на срећу, трајале су у Лондону свега један дан. Поменути циклон је у свом другом делу повукао свежу ваздушну масу, те се у британској престоници лакше дише.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала