- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

У Румунији откривене људске кости старе вероватно 5.000 године

CC0 / Pixabay / Археолошка ископавања — илустрација
Археолошка ископавања — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Истражујући хумку у близини града Печице у Румунији, арадски археолози открили су људске кости које би могле бити старе 5.000 година.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Из музеја Арад саопштено је да су приликом истраживања хумке коришћена неинвазивна магнетометријска мерења, а ископавања су вршена на малим дубинама, преноси Ађерпрес.
„Били су на малој дубини, око 45 центиметара од највише тачке хумке. Након ископавања утврђено је да су кости део гробнице у коју је покојник био положен на леђа, са згрченим ногама. Приметна је пракса поновног коришћења хумки која се сусреће у више епоха. У недостатку погребног инвентара, хронолошке процене се могу вршити само на основу положаја покојника, који је у овом случају типичан за рано бронзано доба, око 3000 - 2500 година пре нове ере“, саопштили су представници музејског комплекса Арад, пише румунска агенција.
Подручје на ком је дошло до открића сматра се драгоценим за археологе и на њему се врше опсежнија истраживања у оквиру пројекта под називом „Архео Печица“, наводи Ађерпрес, преноси Танјуг.
Стари насукани чамац - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Најстарији познати и очувани чамац на свету направљен пре 10.000 година /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала