- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Агенција за атомску енергију позива на уздржаност како би се избегле несреће у Запорошкој нуклеарки

CC BY 3.0 / Ralf1969 / Wikipedia / Запорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Генерални директор Међународне агенције за нуклеарну енергију Рафаел Гроси позива на максималну уздржаност како би се избегле било какве несреће на Запорошкој нуклеарној електрани које могу представљати претњу по здравље становништва Украјине и других земаља.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

По речима Гросија, последње вести о Запорошкој нуклеарној електрани говоре о томе да ситуација постаје све више забрињавајућа.
„Те вести изазивају озбиљну забринутост, а такође указују на важност организовања мисије Међународне агенције за нуклеарну енергију у Запорошку нуклеарну електрану. Настављам да улажем најодлучније напоре како бих што пре координирао и стао на чело мисије за питања безбедности, физичке безбедности и гаранција у нуклеарној електрани. То је крајње неопходно“, рекао је Гроси.
Пошто инспектори агенције још нису успели да посете Запорошку нуклеарку, агенција не може ни да потврди ни да демантује саопштења о дешавањима у објекту, али их схвата озбиљно.
„Од самог почетка војног сукоба у Украјини, Међународна агенција за нуклеарну енергију је упозоравала на ризик од озбиљне нуклеарне несреће у земљи са 15 реактора у четири активне нуклеарне електране. С обзиром на недавне непотврђене вести о догађајима у Запорошкој нуклеарној електрани или у близини ње, озбиљно сам забринут због те веома реалне опасности с потенцијално озбиљним последицама. Изузетно је важно да се не предузимају никакве акције које би могле на било који начин да угрозе безбедност те електране“, истакао је Гроси.
Раније су три украјинске беспилотне летелице камиказе напале нуклеарну електрану Запорожје. Према наводима администрације града Енергодар, Кијев је извео четири напада на Запорошку нуклеарну електрану. У нападу је рањено једанаест радника од којих четворо тешко.
Руска војна операција у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
УЖИВО Запорошка атомска централа није оштећена, ЕУ издваја пола милијарде евра војне помоће Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала