- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Руска војна операција у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Запорошка атомска централа није оштећена, ЕУ издваја пола милијарде евра војне помоће Украјини

Пратите нас
Специјална операција руске војске ушла је у 147. дан. Украјинске снаге настављају да гранатирају градове у ДНР, у току ноћи и јутрос на мети је била Горловка. Сједињене Државе се спремају нови пакет војне помоћи за Кијев који ће обухватити вишецевне бацаче ракета "химарс".
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:19 20.07.2022
22:18 20.07.2022
ЕУ је издвојила још пола милијарде евра за куповину оружја Украјини, саопштио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
20:53 20.07.2022
Вечерњи брифинг Министарства одбране Русије:
- Напад украјинских дронова-камиказа на Запорошку атомску станицу није довео до оштећења опреме нити до техногене катастрофе;
- Један од два дрона-камикадза уништен је док је прилазио станици;
- Русија је позвала УН и Међународну агенцију за атомску енергију да предузме мере како би спречиле провокације на радијационо опасним објектима у Украјини;
- Не престају провокације Кијева према објектима атомске енергетике Украјине;
- Националисти су разместили војну технику у медицинске установе Константиновке, Торецка и Николајева.
20:07 20.07.2022
Сједињене Америчке Државе проучавају питање обуке украјинских војних пилота, међутим, за сада није донета никаква одлука, изјавио је председник Комитета начелника штабова Оружаних снага САД Марк Мили.
„Разматрамо све могуће варијанте које ћемо представити председнику и министру одбране. Одлука није донета, али ми изучавамо широк круг могућности, укључујући и обуку пилота“, рекао је он на прес конференцији.
20:02 20.07.2022
У току су жестоке борбе јужно од Бахмута.
19:25 20.07.2022
Америка ће заједно са савезницима предати Кијеву више од 20 вишецевних ракетних бацача "химарс", 12 су већ стигли у Украјину, саопштио је Пентагон.
Домет ракета ће бити 80 километара.
19:15 20.07.2022
Рањено 11 људи у нападу на електрану Украјинске беспилотне летелице погодиле су данас нуклеарну електрану Запорожје, а у нападу је рањено једанаест радника од којих четворо тешко, саопштила је прес-служба управе града Енергодара у Запорошкој области.
Према наводима градске администрације, украјинске трупе су користиле неколико дронова камиказа, а изведена су укупно четири напада.
Представник војно-цивилне администрације Владимир Рогов навео је на свом Телеграм каналу да су према првим информацијама "беспилотне летелице биле опремљене бојевим главама" и потврдио да је реакторски део нуклеарке неоштећен и да је радијација нормална.
19:05 20.07.2022
Извршни директор Светског програма за храну УН Дејвид Бизли изјавио је да је прошле недеље имао састанак са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом. Том приликом је затражио од Русије да блокира луку Одесу ради извоза украјинске пшенице.
По његовим речима, свету је потребна пшеница из Русије и Украјине и она мора брзо да се извезе.
"Ми радимо на томе. Надам се да ћемо решити проблем са луком Одесом у наредним данима", рекао је Бизли у Сенату.
18:49 20.07.2022
17:53 20.07.2022
Борбена дејства у Украјини су у одлучујућој фази и Запад ће наставити да пружа Кијеву војну помоћ, изјавио је министар одбране САД Лојд Остин.
„Ради се о одлучујућој фази сукоба и зато је наша колективна подршка Украјини од виталног значаја и неопходна је“, рекао је шеф Пентагона.
17:43 20.07.2022
Литванија ће ускоро пружити Украјини додатну војну помоћ – планирана је испорука оклопних транспортера М113 и М577, као и муниције неопходне за додатну обуку, саопштило је Министарство одбране републике.
„Литванија је такође предложила да организује војне вежбе за Оружане снаге Украјине“, наводи се у саопштењу.Истиче се да Литванија „процењује могућност“ да пошаље до 10 инструктора у Велику Британију која „намерава да у наредна три месеца одржи тронедељни курс основне војне обуке за 10.000 украјинских војника“.
15:09 20.07.2022
Три украјинске беспилотне летелице камиказе напале су нуклеарну електрану Запорожје, саопштиле су локалне власти.
Према наводима администрације града Енергодар, Кијев је извео четири напада на Запорошку нуклеарну електрану у среду. Последњи напад се догодио у 16.01 по московском времену.
Беспилотне летелице украјинских снага по други пут у току ове седмице су напале Запорошку нуклеарну електрану, рекао је за Спутњик портпарол војно-цивилне администрације града.
„Ово је други напад ове седмице. У понедељак су украјинске беспилотне летелице такође деловале на подручју нуклеарне електране“, рекао је саговорник Спутњика.
14:53 20.07.2022
Нови пакет америчке војне помоћи Украјини укључиваће још четири вишецевна ракетна система „химарс“, изјавио је шеф Пентагона Лојд Остин.
„Он обухвата још четири савремена ракетна система ‘химарс’, које Украјинци тако ефикасно користе и који су тако значајно изменили ситуацију на бојном пољу“, изјавио је он на онлајн састанку земаља које војно помажу Украјини.
Према информацијама, нови пакет помоћи, који ће бити представљен ове недеље подразумева и муницију за ракетне системе и артиљерију. Остин је истакао да војну помоћ Кијеву пружа тридесет земаља, а нарочито је истакао улогу Велике Британије, Пољске и Немачке, које помажу оружјем дугог домета.
САД су до сада, како су објавиле, Украјини предале 12 система „химарс“.
14:25 20.07.2022
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
Путин: „Златна милијарда" више не може да доминира, формира се нови светски поредак
14:05 20.07.2022
Ердоган: Меморандум о извозу жита ове седмице
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган очекује да ће меморандум о извозу жита бити потписан ове седмице на састанку делегација Турске, Русије, Украјине и Уједињених нација.
„Ми посредујемо као земља-домаћин. Одавно радимо на извозу украјинског жита преко Црног мора. Неколико пута сам о том питању разговарао са господином Путином и господином Зеленским. Наша министарства иностраних послова и националне одбране су, такође, одржале састанке са својим саговорницима. На крају техничког састанка који је одржан прошле седмице у Истанбулу постигнут је договор о основним правцима процеса у оквиру плана Уједињених нација. Ове седмице желимо да саставимо тај меморандум као писани текст“, рекао је Ердоган новинарима по повратку из Техерана, где се састао с председником Русије Владимиром Путином и иранским руководством.
14:00 20.07.2022
Руске безбедносне снаге су ухапсиле агента украјинских специјалних служби, који је за новац преносио координате контролних пунктова Оружаних снага Русије у Херсону, следи из видео записа саслушања агента у који је Спутњик имао увид.
Владислава Руденка (2002.) су заврбовале украјинске специјалне службе крајем фебруара у Херсону. Он је, како су објаснили руски безбедњаци, прикупљао податке о руским контролним пунктовима за новац, а 4. јула током полицијског часа је ухапшен. Током прегледа његовог мобилног телефона пронађена је компромитујућа преписка. Руденко је, након тога, дао исказ у којем признаје кривицу.
„Почетком априла сам написао белешку о локацији пет контролних пунктова које сам препознао и он (сарадник украјинских специјалних служби) ми је платио за то 2.000 гривни, што је за такву информацију прилично мало. Потрошио сам новац за дан, два, страћио сам га. Затим сам видео још један контролни пункт, он ми је платио 400 гривни“, рекао је Руденко током саслушања и додао да се каје због својих поступака, због којих су могли да погину руски војници.
13:48 20.07.2022
Лого компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
„Гаспром“ није добио од „Сименса“ документа за турбину - угрожен безбедан рад „Северног тока“
13:33 20.07.2022
Украјинска војска довози муницију, укључујући и ону која се користи за страно наоружање, у област Артјомовска у Донбасу, саопштио је официр Народне милиције Луганске Народне Републике Андреј Марочко, позивајући се на обавештајне податке.
Он је прецизирао да је у том правцу ангажована артиљерија савезничких снага Русије, ЛНР и ДНР, која омета допремање муниције.
13:27 20.07.2022
Украјински националистички батаљони у близини Авдејевке убијају све украјинске војнике који желе да се предају, рекао је за Спутњик заменик команданта батаљона 9. пука Народне милиције Доњецке Народне Републике.
12:55 20.07.2022
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Географски задаци специјалне операције су се променили, сада то више нису само ДНР и ЛНР
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала