- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски посланик: Софија једноставно треба да прихвати услове „Гаспрома“, као и други

© Sputnik / Александар МилачићНовинари из Србије у обиласку рафинерије нафте у Омску, Русија
Новинари из Србије у обиласку рафинерије нафте у Омску, Русија - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Бугарски посланик протурске странке „Покрет за права и слободе“ Рамадан Аталај изјавио је да званична Софија треба да прихвати услове „Гаспрома“ о плаћању гаса.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Влада једноставно треба да прихвати услове које су прихватиле Немачка, Француска, Италија. Да је раније прихватила те услове, ми бисмо већ летос напунили складиште гаса 'Чирен' јефтиним гасом и на зиму бисмо имали јефтин гас“, рекао је Аталај за телевизију „Булгариа он ер“.

По његовим речима, посета бугарског премијера Кирила Петкова Азербејџану поводом гаса био је чисти пи-ар, јер Баку већ испоручује Бугарској милијарду кубних метара гаса и не може повећати количине.
Уколико Бугарска и успе да се договори са Азербејџаном о повећању испорука, цена гаса ће сигурно бити већа, као што је био случај и са испорукама америчког течног природног гаса, сматра посланик.
Аталај сматра да вероватноћа да Бугарска неће имати гас у августу није само ризик, него реалност. Такође је констатовао да влада није склопила са Америком дугорочни уговор о испоруци најмање милијарду или милијарду и по кубних метара течног природног гаса, јер су знали да немају такве капацитете и терминале за истовар.
„Нисам присталица испорука само из једног правца, али када си прекршио све захтеве и знаш да ти гас долази из Русије, али истовремено једнострано престајете да плаћате гас и говорите у парламенту да је руска страна једнострано прекинула испоруке гаса је потпуни безобразлук“, рекао је посланик.
„Гаспром“ је крајем априла обуставио испоруке гаса Бугарској након што је Софија одбила да плаћа гас по новој шеми у рубљама. Према речима премијера Бугарске, пре обуставе испорука „Гаспрома“, земља је била 90 одсто зависна од руског гаса. Притом, према речима стручњака, Бугарска све време и даље добија руски гас – али преко посредника и са ценом вишом до 40 одсто.
Бугарски премијер Кирил Петков - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РЕГИОН
Бугарски премијер: Сваки дан молимо Русију да обнови испоруке гаса по старој шеми
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала