- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: Русија предложила хуманитарни коридор за пролазак бродова у луке које контролише Кијев

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
У Истанбулу су потписана два документа за решавање проблема испорука хране и ђубрива на светска тржишта, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Желим да истакнем да су ови документи међусобно повезани и представљају јединствен пакет“, рекао је министар за телевизију „Русија 24“.

Он је објаснио да „први документ – меморандум – подразумева укључивање УН у укидање различитих ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта. Други документ дефинише алгоритам за извоз украјинских пољопривредних производа из црноморских лука које контролише Украјина“.

Како је навео, основа другог документа је алгоритам који је предложила Русија, а који укључује, између осталог, поморски хуманитарни коридор којим комерцијални бродови могу безбедно да плове до црноморских лука које контролише Украјина и назад.
Према потписаном договору, на улазу и излазу из Црног мора вршиће се инспекција оружја на бродовима намењеним извозу украјинских пољопривредних производа, навео је Шојгу.
Уједињене нације  - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РУСИЈА
УН откривају детаље споразума о извозу жита из Украјине
„У складу са споразумом који су потписали Русија, Турска, представници УН и Украјина, у Истанбулу се ствара заједнички четворострани координациони центар. Представници координационог центра ће организовати инспекције бродова укључених у извоз украјинских пољопривредних производа како би спречили превоз оружја и муниције, као и да би се искључиле провокације. Инспекције ће се вршити и на излазу и на улазу у Црно море“, прецизирао је министар.
Према његовим речима, безбедност у територијалним водама Украјине, укључујући противминска дејства, треба да обезбеди Кијев.
Он је напоменуо да је потписивање документа било могуће захваљујући активној посредничкој улози Турске и Уједињених нација.
„Очекујемо да ће одговорно спровођење мера предвиђених документима постати практичан допринос решавању проблема светске прехрамбене безбедности“, оценио је Шојгу.
Он је истакао да се Русија обавезује да неће искористити чињеницу да ће украјинске луке бити очишћене од мина и отворене за извоз хране.
„Русија је преузела обавезе које су јасно прописане овим документом – нећемо користити чињеницу да ће ове луке бити очишћене од мина и отворене. Ми смо преузели ову обавезу – штавише, тамо је назначен потпуно конкретан датум, односно, рок за који ће све то бити урађено“, објаснио је Шојгу.
Шојгу је такође оценио улогу председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, председника Русије Владимира Путина и генералног секретара УН Антонија Гутереша у закључивању споразума о укидању ограничења на испоруку руских производа за извоз и о помоћи Русије у извозу украјинског жита.
Како је навео, они су све ове одлуке „повезали у један пакет и данас имамо све предуслове и сва решења да овај процес почне у наредних неколико дана. Не ради се само о почетку извоза пољопривредних производа из украјинских лука, већ, наравно, о раду у истом правцу на пољопривредним производима и ђубриву из руских лука“, рекао је Шојгу.
У Истанбулу је у петак потписан мултилатерални споразум о укидању ограничења на испоруку руских производа за извоз и о помоћи Русије у извозу украјинског жита.
Припреме за састанак министара одбране Русије и Турске у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РУСИЈА
Шојгу потписао споразум о извозу жита из Украјине и хране из Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала