- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Заступник МЦП писао Абазовићу: Приступити извршењу одлуке Владе Црне Горе о Темељном уговору

© Фото : Youtube/RTCG - Zvanični kanal/PrintscreenДалибор Каварић
Далибор Каварић - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Правни заступник Митрополије црногорско-приморске Далибор Каварић у писму председнику Владе Црне Горе Дритану Абазовићу апеловао је да приступи извршењу правоснажне одлуке Владе Црне Горе од 08.07.2022. године, којом је утврђен предлог Уговора између Државе Црне Горе и Српске православне цркве.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Правни заступник Митрополије црногорско-приморске Далибор Каварић у писму председнику Владе Црне Горе Дритану Абазовићу апеловао је да приступи извршењу правоснажне одлуке Владе од 8. јула ове године којом је утврђен предлог Уговора између Државе Црне Горе и Српске православне цркве.
На тај начин неће бити дозвољена деградација, лицитирање и релативизовање одлуке државног органа, постигнути стандарди и утврђена сагласност овог правног акта на коме је у вишегодишњем периоду учествовало више домаћих и међународних експерата и стручњака из области односа Државе и Цркве, истакао је он, пренела је РТЦГ.
Он је истакао да, имајући у виду да су поједини чланови експертског тима и то директорка Теа Горјанц Прелевић и декан Анета Спаић, унапред одбили учешће у раду тела које је требало да да своје мишљење о усаглашености Предлога Темељног уговора, утврђеног на седници Владе 8. јула, Абазовићу „предлаже да у складу са надлежностима и овлашћењима спроведе поменуту одлуку Владе и на тај начин прекине исказани степен и начин неозбиљности и опструкције који су манифестовале поменуте госпође, са циљем обесмишљавања, компромитовања и онемогућавања извршења наведене одлуке Владе и са њом повезаног потписивања Темељног уговора“.
„У потпуности је неприхватљив исказани однос и начин поступања поменутих, потенцијалних, чланица експертског тима, према учешћу у планираном стручном раду тог тима, по принципима ’шведскога стола‘, на начин да се поменуте експерткиње, и пре почетка рада несуђене комисије, баве условљавањем државе, моралисањем, исказивањем нетрпељивости, заштитом права жена и ЛГБТ особа, манифестацијом субјективних осећаја неподношљивости, анимозитета и нетрпељивости према другим члановима тима, иако права наведених категорија и области које наводно штите, немају никакве везе са односима државе и цркве, као задатка која је ова комисија требало да има, као свој мандат“, казао је адвокат.
Каварић је оценио да су поменуте чланице Комисије познате по јавним критикама искључиво на рачун СПЦ.
Он је апеловао на Абазовића да у службеној коресподенцији са надлежним црквеним властима, одреди и усагласи међусобно прихватљив термин и место потписивања Темељног уговора између државе и цркве, међусобно приступе ауторизовању и овери Темељног уговора, који је већ усвојен, правоснажан, објављен у службеном листу и извршан одлуком Владе Црне Горе 8. јула и да на тај начин изврши своју уставну и законску обавезу, на спровођењу и извршењу правоснажних и извршних одлука Владе и других државних органа.
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РЕГИОН
Одложен састанак радног тима за Темељни уговор са СПЦ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала