- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Натоунија: Археолози пронашли давно изгубљени град /видео, фото/

© ФотоАрехеологија – илустрација
Арехеологија – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Археолози верују да су у Ираку открили давно изгубљени град Натоунију, на основу открића рељефа исклесаног у стени који приказује краља Партског царства.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Упориште познато и под именом Рабана-Меркули је било део Партског краљевства у периоду од 247. године пре нове ере до 224. године нове ере... Током историје, остало је забележено како су Парћани били непријатељи Римског царства и водили неколико ратова против њих током више од 250 година. Данас, најновија истраживања сугеришу да је тврђава била регионални центар.
Међународни тим археолога објавио је да се рељеф са приказом владара Адијабенског краљевства – које је припадало Партском царству, налази на улазу у насеље које је смештено у подножју планине Пирамагруна.
Аутор студије и археолог са Универзитета у Хајделбергу Мајкл Браун саопштио је како је тим дошао до закључка на основу одеће са фигуре која је исклесана у стени. Интересантан податак је и место на коме је рељеф уклесан – улаз у насеље, а који говори о једној врсти политичке пропаганде која јасно наглашава коме грађевина припада. Пре овог налаза, једини доказ о постојању Натоуније су били новчићи датовани у 1. век н.е..
„Веома специфичан доказ који је упућивао на град Натоунију потиче са натписа на новчићима који су откривени на другој локацији, а који спомињу ‘Капрос‘, што је данашња река Доњи Заб”, рекао је Браун.
Поред откривеног рељефа који можда приказује краља Натоунисара за кога се верује да је био оснивач споменутог града, истраживачи су користили и беспилотне летелице за истраживање утврђења као и два оближња насеља Рабана и Меркули – по којима је тврђава накнадно добила име.
Резултати претраге говоре да је Рабана-Меркули највеће место у региону које припада партском периоду и која има приказе краљевске иконографије, стога представља најбољег кандидата за некадашњи изгубљени град Натоунију. Међутим, чини се да су Парти напустили тврђаву релативно брзо након што је изграђена. Јер већина грађевина потиче из само једне фазе, тако да она највероватније није коришћена дуже од 100 година, преноси Национална географија
Браун и његов тим такође су пронашли велики водопад у долини, који су назвали „сезонским феноменом”, јер се појављује тек после јаке кише. Претпоставка је да је имао одређени верски значај, јер је у близини откривен и мањи олтар уклесан у камену који је вероватно био намењен за паљење ватре, што како истраживачи тврде асоцира на свето место које је највероватније некада било посвећено иранској богињи воде Анахиту.
Чланак је објављен у часопису „Антиквити“.
Стари насукани чамац - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Најстарији познати и очувани чамац на свету направљен пре 10.000 година /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала