- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како пробудити хормон среће?

CC0 / / Срећа – илустрација
Срећа – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Када се отпусте у циркулацију, ендорфини могу помоћи у ублажавању болова, смањењу стреса и могу изазвати осећај еуфорије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Ендорфини су хемијски гласници у људском организму које луче одређени делови нервног система, а чија улога још увек није сасвим јасна. Зна се међутим да ендорфини помажу у умањивању бола, а истовремено изазивају позитивна осећања, па се некад називају и „хормонима среће и задовољства“.
Када се отпусте у циркулацију, ендорфини могу помоћи у ублажавању болова, смањењу стреса и могу изазвати осећај еуфорије. Укратко, могу учинити да се осећате прилично добро. У наставку текста вам доносимо пар савета како можете повећати количину ендорфина у организму.

Вежбајте

Физичке предности вежбања се не могу порећи. Његове предности за ментално здравље су исто тако импресивне, у великој мери захваљујући ендорфину.
Имајте на уму следеће:
Ослобађање ендорфина је повезано са континуираним вежбањем
Истраживања из 2011. године сугеришу да се ослобађање ендорфина дешава након 30 минута вежбања.
Вежбање умереног интензитета може бити најбоље
Студија из 2017. године открила је да су 22 учесника искусила еуфорична осећања повезана са ослобађањем ендорфина након сат времена вежбања умереног интензитета. Умерено вежбање значи да вам се убрзава рад срца и дисање.

Пробајте акупунктуру

Овај алтернативни третман је пореклом из кинеске медицине, а у којем се користе веома танке игле ради стимулације одређених тачака у организму. До сада је акупунктура испитивана у бројним стањима, као што су хронична бол, инсомнија (несаница), анксиозност и депресија, симптоми предменструалног синдрома и сл. Бројне студије су доказале да се након убацивања игле у акупунктурне тачке ослобађа одређена количина ендорфина што доприноси повољном терапијском ефекту акупунктуре.

Одвојите време за медитацију

Према истраживању из 2011. године, медитација је још један начин да се покрене ослобађање ендорфина. Медитација вам може помоћи да се опустите и постигнете унутрашњи осећај смирености.
Такође може обезбедити и друге здравствене предности, укључујући следеће:
побољшано физичко здравље
побољшано расположење
бољи сан
Да бисте започели медитацију:
Изаберите мирно, удобно место за седење.
Опустите се.
Нека се све ваше мисли, позитивне или негативне, уздигну и прођу поред вас.
Како се мисли појављују, покушајте да их не осуђујете, не држите се за њих или их одгурните.
Почните тако што ћете ово радити 5 минута и временом напредујте до дужих сесија.

Пробајте ароматерапију

Према студији из 2012. године, чини се да ароматерапија лавандом помаже у ублажавању анксиозности. Разлог је то што примена есенцијалних уља (као што је лавандино) могу довести до ослобађања ендорфина.
Можете пробати друга етерична уља, као што су:
рузмарин
цитрусни мириси као што су наранџа, грејпфрут или бергамот
тамјан
Препустите се вину и/или тамној чоколади
Једење чоколаде подстиче производњу и секрецију ендорфина. Ова пријатна осећања могу допринијети жудњи за чоколадом коју имате када се осећате лоше или под стресом. Чаша црног вина такође доприноси ослобађању ендорфина.

Смех

Смејање може помоћи да се подигне лоше расположење и ублажи осећај анксиозности и стреса. Постоји чак и врста когнитивне бихејвиоралне терапије која се зове терапија смехом која може помоћи у смањењу осећаја стреса и депресије.
Следећи пут када ви и ваши пријатељи не можете да одлучите шта да гледате на филмској вечери, определите се за комедију и уживајте у повећању нивоа ендорфина у организму.

Сунчајте се

Сунчева светлост има бројне предности по људско здравље: помаже вашој кожи да производи витамин Д, подстиче производњу серотонина и мелатонина, што може помоћи у побољшању расположења, повећању енергије и бољем спавању.
Ултраљубичасто зрачење на сунцу такође може повећати ниво ендорфина. Излазак напоље неколико пута недељно по око 15 минута обично ће вам бити довољно да имате користи од излагања сунцу.
Пошто УВ зрачење може повећати ризик од развоја рака коже, важно је уживати у сунчевој светлости умерено. Увек користите крему за сунчање са СПФ 15 или више или прекријте изложену кожу ако останете вани дуже од 15 минута.

Уживајте у масажи

Терапија масажом помаже у ослобађању од стреса и може помоћи у побољшању симптома неких здравствених проблема, као што су хронични бол и умор. Ове предности су повезане са већом концентрацијом хормона, укључујући ендорфине, који се ослобађају масажом. Масажа такође повећава ниво окситоцина, допамина и серотонина, пишу Вијести.
Другим речима, заиста не можете погрешити са терапијом масаже. Ако сте раније пробали масажу и није вам се допала, имајте на уму да постоји много врста масажа које можете изабрати.

Определите се за топлу купку

Топла купка вам може помоћи да се смирите након стресног или напорног дана. Топлота воде може помоћи у ублажавању напетости и болова у мишићима, али такође може изазвати ослобађање ендорфина у циркулацију.
Осим што вам помажу да се опустите, редовне топле купке такође могу помоћи у смањењу ризика од развоја срчаних болести и помоћи у снижавању крвног притиска.
Насмејане жене - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
ДРУШТВО
Седам разлика између срећних и несрећних људи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала