- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Како је Хрватска изгубила шампионку – обећавали јој „брда и долине“, али Америка испунила сан

© AP Photo / Alastair GrantБернарда Пера
Бернарда Пера - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Пратите нас
Бернарда Пера, тенисерка која игра под заставом Америке освојила је две узастопне титуле најпре у Будимпешти, а потом и Хамбургу, и наговестила да ове сезоне игра најбољи тенис у каријери. Колико год Американци били срећни због њеног успеха, Хрвати ће сигурно жалити јер је Пера рођена у Задру, али јој тамо није пружен потребна подршка.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Пера је у Будимпешти релативно лако савладала Александру Крунић, српску тенисерку која је у фантастичној форми, а потом је Американка „демонстрирала силу“ и у Хамбургу на турниру 500 серије када је у финалу победила Ану Контавејт, другу тенисерку света.
Не само да је Пера везала два трофеја за недељу дана, већ је везала 12 мечева без изгубљеног сета, а дефинитивно је таква игра против Контавејт била нејвеће изненађење јер је Естонка била апсолутни фаворит, а није стигла ни до сета.
Пера је тренутно 81. тенисерка света, али је очекује велики скок на 54. место због чега ће се сигурно радовати Америка, али дубоко жалити Хрватска.
Тенисерка у успону рођена је у Задру 1994. године где је и сањала прве тениске снове, али није могла да их оствари.
Хрватска није веровала у таленат Пере, а породица тенисерке није могла да се води срцем већ тиме да обезбеди средства за развој девојчице која је обећавала.
Када је имала 16 година, Валтер Пера, Бернардин отац, одлучио је да покуца на многа врата која су редом испред њега била затварана.
„Нерадо се враћам на ту тему јер су нам у Хрватском тениском савезу, онда и у Граду Задру обећавали „брда и долине“, међутим, сваки пут када бисмо дошли тражити некакву минималну помоћ пронашло би се неко оправдање. Или, једном су нам у ХТС-у, када је Бернарда имала 17 година, рекли како желе подмладити репрезентацију, да би убрзо позвали тенисерку која је напунила 33 године. Бернарда није имала места иако је играла у свим репрезентативним разредима осим сениорском. Никад није добила помоћ, нити смо ми икад тврдили како је она испред било кога. Уосталом, ранг листа је увек најбољи показатељ, али увек постоји простор за ускочити, нажалост, она није била те среће или је још боље казати: ако ниси у њиховом колу, мислим на ХТС, не можеш проћи“, испричао је Валтер пре неколико година.
И Пера је много пута говорила о томе како је „срце боли“ што не игра за Хрватску, али како је срећна што се њен отац изборио за америчко држављанство које јој је донело финансијску подршку уз помоћ које је могла да гради каријеру.
„Имала сам америчко држављанство преко оца без обзира на тенис. Када ми је била потребна финансијска подршка, тамо ми је било мало лакше. Нисмо успели поплаћати турнире, тренере. Ипак је ово скуп спорт, а родитељи у почетку плаћају све“, објашњавала је Пера.
О томе колико је тенисерка желела да игра под хрватском заставом причао је и отац Валтер.
„Искрено, једна од тежих одлука за све нас, пре свега за Бернарду која је имала велику жељу бити део репрезентативног хрватског тениског света. Али, ми као породица нисмо више могли да пратимо њен пут кроз тенис, док се Американци нису превише двоумили, прихватили су је као своју и омогућили су јој изврсне услове“, истакао је Валтер Пера за хрватске медије.
Ипак, одлазак у Америку носио је са собом одређене потешкоће јер је било потребно да неко примети таленат хрватске тенисерке. Пера је имала среће јер је приметио ни мање ни више него тениска легенда Патрик Мекинро.
„Нека нико не мисли како се само тако може упасти у програм који су осмислили у САД-у. Истина, Бернарди је ишло у прилог што је по рођењу добила двојно држављанство, међутим, ни то не би пуно вредело да је нису видели како игра. Није дуго требало и Патрик Мекинро позвао ју је у њихов Национални камп у којем су услови од којих боли глава. Затим су прихватили плаћање њеног личног тренера, што је у бити најскупља ставка у професионалном тенису. Ма довољно је рећи како воде бригу о свему, на њој је само да игра“, открио је отац тенисерке.
Новак Ђоковић и Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
СПОРТ
Појачава се притисак на Америку због Нолета: „Због чега је то тако?“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала