- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Дављеник се и за сламку хвата – девет заблуда о утапању

© Sputnik / Лола ЂорђевићПливање
Пливање - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Пратите нас
На Инстаграму (друштвенa мрежa проглашенa екстрeмистичком и забрањенa у Русији) је недавно дељен потресан снимак детета из иностранства које се удавило у базену пуном купача. Дете је чак три минута било под водом, а да нико није схватио шта се дешава.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Претпоставка је да ће особа која се дави махати рукама и тражити помоћ, али то је само једна од заблуда о утапању, пише РТС.

Заблуда 1: Утапање траје дуго

Особа која се утапа бориће се за ваздух око 20 до 60 секунди. Након тога, она више неће бити у могућности да се одржава на површини воде. Када се нађе испод површине ово време постаје још краће.
Утапање може потрајати неколико минута, али се може догодити и за мање од 30 секунди.

Заблуда 2: Утапање је бучно

Прскање и дозивање у помоћ је још једна заблуда о утапању. У стварности, то се ретко дешава.
Особа која се утапа ће веома тешко дисати, што значи да није у стању да позове помоћ. Глава утопљеника ће се наизменично кретати изнад и испод површине воде пре потпуног потапања, што отежава дисање или говор.

Заблуда 3: Утапање се дешава само под водом

Утапање може настати у само неколико центиметара воде у вашем дому. На пример, потребно је само 10 секунди да се дете утопи у кадици за купање.
Такође, постоје и две врсте утапања које се могу догодити, а да особа чак и није у води. Ове ситуације нису тако уобичајене као утапање под водом, али су могуће.
Суво утапање: Дешава се када неко удише воду кроз уста или нос. Вода не улази у плућа, али изазива грчење и стезање гласних жица, спречавајући ваздух, односно кисеоник, да дође до плућа. Знаци сувог утапања укључују кашаљ, гушење и повраћање. Требало би да буду одмах уочљиви – неће се догодити изненада, пар дана касније.
Секундарно утапање: Компликација узрокована утапањем у води. Особа која је спасена од утапања може имати воду у плућима. Течност у плућима може иритирати слузницу плућа, отежати дисање и довести до плућног едема. Иако је секундарно утапање ретко и чини само 1 до 2 процента утапања, важно је на време препознати знаке и симптоме и одмах адекватно реаговати.

Заблуда 4: Вешти пливачи се не могу утопити

Уколико сте добар пливач вероватно ћете се осећати прилично самоуверено у сваком воденом окружењу. Ипак, у две трећине случајева утапање се дешава управо код вештих пливача.
Најчешћи разлози за то су непредвиђени услови воде, помрачење свести у плиткој води услед недостатка кисеоника, али и друга неочекивана стања, попут неправилног рада срца.
Без обзира на то колико сте добар пливач, избегавајте да пливате сами. Ако се нешто неочекивано догоди, ту ће бити и неко ко вам може помоћи.

Заблуда 5: Дете је безбедно ако је спасилац у близини

До утапања може доћи за неколико секунди или минута. Одрасла особа се може утопити за 60 секунди, а дете за само 20 секунди. Ако спасилац гледа у други део базена или плаже, могло би бити прекасно за спасавање пливача у невољи.
Када водите своју децу у базен или природну воду, уђите са њима. На овај начин можете их пажљиво посматрати и одмах им пружити помоћ ако се нешто деси.

Заблуда 6: Када науче да пливају, деци нису потребни прслуци за спасавање

Уколико сте задовољни пливачким способностима свог детета у базену под надзором, можете га пустити да плива без прслука за спасавање, али процена је само на вама.
Када је у питању боравак у природној води – прслук за спасавање не би требало да буде опција већ обавеза. Прслук за спасавање је важна мера безбедности јер помаже ономе ко га носи да плута, обезбеђује изолацију у хладној води и олакшава уочавање некога ко је у невољи.
Приликом вожње чамцем, сплаварења или пливања у отвореним водама попут река и језера, одрасли и деца би увек требало да носе прслуке за спасавање. Чамци се могу преврнути и услови у води се могу неочекивано променити. Прслук за спасавање омогућава да ви и ваша породица безбедно уживате у времену проведеном на води.
Запамтите, важно је да прслуци за спасавање буду одговарајуће величине и правилно причвршћени!

Заблуда 7: Мишићи за руке ће спречити да се деца утопе

Плутајући реквизити за руке, тзв. мишићи, одличан су алат за помоћ деци да науче да пливају. Мишићи на надувавање клизе преко дечјих руку и пружају додатну потпору. Иако су од помоћи, немојте их мешати са уређајима за спасавање. Док се деца играју и пливају у води, мишићи могу лако да склизну.
Прслуци за спасавање покривају цео торзо, а дизајнирани су да корисника обрну на леђа у води уколико се превише умори од пливања, с друге стране, мишићи могу да обрну онога ко их носи тако да урони лицем у воду.

Заблуда 8: Реквизити за воду ће заштитити децу

Играчке за базен могу да одржавају децу на површини, али уједно стварају илузију сигурности. Имајте у виду да играчке за базен нису средства за спасавање живота. Адекватан и правилно постављен прслук за спасавање је најбољи реквизит за заштиту на води за сваког пливача, али ниједна од ових ствари не би требало да се користи уместо директног надзора одрасле особе.

Заблуда 9: Деца су безбедна у плиткој води

Да би се дете утопило дубина воде не мора да буде велика – бебе и мала деца могу се утопити и у води дубокој свега неколико центиметара. Скоро сва утапања деце, укључујући и она у плиткој води, су се догодила у одсуству активног надзора одраслих.
Малишани су се утапали у бурићима, баштенским језерцима, коритима, кадама, па чак и тоалетним шољама. Држите малу децу ван купатила, осим када су под директним надзором, и не остављајте канте или бурад непокривенe. Никада не oстављајте мало дете само у кади, чак ни на тренутак.
Уколико сте са дететом у води, увек будите поред њега, постарајте се да вам дете увек буде надохват руке.
Велика бела ајкула - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
10 најопаснијих места за пливаче: У „престоници напада ајкула“ људи пливају на три метра од њих
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала