- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Истражитељ „Белингкета“ признао да је учествовао у врбовању руских пилота да отму авион

© ФСБ РФ / Уђи у базу фотографијаФСБ Русије пресекла операцију обавештајне службе Украјине за отмицу руског војног авиона
ФСБ Русије пресекла операцију обавештајне службе Украјине за отмицу руског војног авиона  - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Главни истражитељ „Белингкета“ (проглашен у Русији за медиј-страни агент) Христо Грозев признао је да је украјинска страна покушала да врбује руске пилоте да отму авионе руских Ваздушно-космичких снага и тврди да је и сам у томе учествовао само као документариста.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Грозев тврди да је један број украјинских оперативаца који су организовали ову операцију предложио руским војним пилотима да се предају.
„Оно што је истина је да сам учествовао у овој причи ‘луђој од фикције’ о троструким агентима, лажним пасошима и лажним девојкама као режисер-документариста. Тачно је да смо бележили хронику једне од најчуднијих контра-контраобавештајних операција свих времена“, написао је Грозев на Твитеру наводећи своју верзију догађаја везаних за планирану отмицу руских авиона.
Према његовим речима, ФСБ није успео да идентификује украјинске агенте, а украјинске специјалне службе су наводно схватиле да неће успети да добију правог руског пилота и такође су предавале наводно лажне карте локације ПВО.
При томе ФСБ сматра да је Грозев учествовао у операцији украјинске војно-обавештајне службе.
„О везама Грозева са (британском спољнообавештајном службом) МИ6 знамо не само из његових изјава. Уопште, украјински обавештајци су у последње време престали да крију своје везе са тајним службама земаља НАТО-а и настоје да заузму место ближе господарима из Вашингтона и Лондона“ рекао је раније оперативац ФСБ за телевизију „Русија 24“.
Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) је у понедељак саопштила да је спречила операцију Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине за отмицу руских борбених авиона, под надзором специјалних служби земаља НАТО-а. Према наводима ФСБ, украјински обавештајци желели су да убеде руске пилоте да отму авионе за новчану награду и гаранције да ће добити држављанство једне од земаља ЕУ и да авионе након лета спусте на украјинске војне аеродроме.
Украјинска војна обавештајна служба обећала је да ће платити до 2 милиона долара руском пилоту за отмицу борбеног авиона, а обећали су да ће послати жене у балтичке државе, Немачку и Бугарску. Заправо, украјински обавештајци су намеравали да узму за таоце породицу руског војног пилота који би отео авион за Украјину, а планирано је да се навигатор авиона који је отет отрује клонидином.
Припадник Федералне службе безбедности Русије  - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
РУСИЈА
ФСБ спречила отмицу руских авиона, Украјинска обавештајна служба нудила два милиона долара /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала