- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев планирао да изазове експлозију више од 120 тона хексана у Славјанску

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаСитуација у Славјанску
Ситуација у Славјанску  - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Кијев је планирао да изведе провокацију у уљари у Славјанску, изазивањем експлозије течности с токсчиним хексаном у размери већој од 120 тона, рекао је понедељак начелник Националног центра за управљање одбраном Руске Федерације, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
„Министарство одбране Русије упозорава житеље Славјанска на то да је кијевски режим припремио нову монструозну провокацију, која подразумева коришћење јаких отровних супстанци. Сарадници Службе безбедности Украјине су планирали да наредних дана у уљари изазову експлозију течности која садржи хемијски опасну супстанцу хексан, у размери већој од 120 тона“, рекао је Мизинцев.
Према његовим речима, таква експлозија могла би да изазове погибију десетина хиљада цивила, као и украјинских војника.
„Посебан цинизам таквих нељудских дејстава украјинских власти је у томе што су, ради постизања својих злочиначких циљева спремни да жртвују десетине хиљада сопствених грађана који живе у Славјанску, као и војника украјинских оружаних формација које су у граду“, рекао је Мизинцев.
Мизинцев је додао да је циљ Кијева да након ове провокације оптужи руску војску и снаге Доњецке Народне Републике за неселективне нападе на потенцијално опасно објекте, што би изазвало масовни одјек у медијима.
Генерал је објаснио да је хексан моћни неуротоксин и канцероген, који надражује кожу, при удисању оштећује плућа, делује као јака наркотичка супстанца, изазива поспаност, вртоглавицу, оштећује периферни нервни систем, славост у ногама и друге симптоме.
Хексан може да се запали на спољној температури од 23 до 38 степени, а експлозија може да се догоди и на високој температури ваздуха каква је сада у рејону Славјанска.
Министарство одбране Русије позвало је Уједињене нације, Међународни комитет Црвеног крста и Организацију за забрану хемијског оружја да утичу на кијевски режим за спречавање планиране провокације у Славјанску.
Украјинска војска на контакт линији у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РУСИЈА
Руска војска упозорава: Украјина планира да дигне у ваздух складишта радиоактивног отпада у ДНР
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала