- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кинези осмислили ласерску оловку која пише по ваздуху

© Фото : PixabayЛасер
Ласер - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Кинески научници из Лабораторије Хунгтуо у Вухану, осмислили су ласерску оловку чије су могућности невероватне. Тврде да је помоћу ње могуће писати у ваздуху, што би био корак напред у развоју холограма.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Како преносе кинески медији, оловка користи веома кратке ласерске пулсеве како би уклонила електроне из молекула ваздуха и претворила их у плазму која емитује светлост, а све то како би се написане речи појавиле у ваздуху.
Вођа истраживања, Цао Шиангдонг, за кинеске медије је истакао да им за цртање у ваздуху, захваљујући овој оловци, нису потребни ни табла, ни папир, ни екран.
Појаснио је како "оловка" користи пулсеве од само неколико фемтосекунди (једнака једном квадрилионитом делу секунде), а којима је потребно милион мегавата енергије. Али, како су ти пулсеви изузетно кратки, додаје, потрошња енергије и није тако велика, а ласерску оловку је могуће безбедно користити.
Научници се надају да би ова ласерска оловка, у будућности, могла да се користи у квантном рачунарству и другим напредним технологијама. Можда чак и као нека нова холографска технологија, преноси Б 92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала