- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва упозорава Кијев на провокације усмерене на нуклеарку у Запорожју

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана Запорожје
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Министарство спољних послова Русије изразило је забринутост због напете ситуације око нуклеарне електране Запорожје, коју пумпа Кијев, и упозорило украјинске власти да не настављају са провокацијама у вези са највећом нуклеарном електраном у Европи, које прете нуклеарном катастрофом.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„У последње време, напета ситуација око Запорошке НЕ, коју пумпају украјинске власти, изазива све већу забринутост, укључујући и ширењем дезинформација о наводно негативном утицају представника Русије који се у њој налазе како би осигуравали безбедност станице“, наводи се у коментару портпаролке Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Више пута смо наглашавали“, напоменула је она, „да се Русија понаша изузетно одговорно према украјинским нуклеарним постројењима, чини све што је у њеној моћи да обезбеди не само одговарајући ниво њихове нуклеарне и физичке нуклеарне безбедности, већ и максималну могућу транспарентност по овом питању“.
У коментару се говори и о међународној мисији која се припремала да заједно са секретаријатом ИАЕА оде у Запорошку нуклеарну електрану под руководством генералног директора Агенције Рафаела Гросија, чији је циљ било спровођење активности у оквиру имплементације гаранција ИАЕА, као и за проверу усклађености са безбедносним стандардима у електрани.
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
РУСИЈА
Напади на нуклеарку у Запорожју ─ провокација коју су организовали западни покровитељи Кијева
„Нажалост, до посете није дошло због деструктивног става руководства Секретаријата УН које је под измишљеним изговорима недовољне безбедности и неблаговремености овог догађаја одбило да подржи иницијативу Секретаријата ИАЕА“, истиче се у коментару.
Такође се додаје да се „управо након прекида посете вишеструко повећао број оружаних провокација Кијева против Запорошке нуклеарне електране: извршени су удари на територији електране помоћу беспилотних летелица, као и акције усмерене на застрашивање њеног особља“.
„Упозоравамо режим Зеленског на наставак провокација против највеће европске нуклеарне електране, које прете нуклеарном катастрофом, чије се тешке последице не би тицале само Украјине. Позивамо међународну заједницу да покаже будност по овом питању и осуђујемо дејства кијевске власти“, закључује се у коментару.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РУСИЈА
Агенција за атомску енергију позива на уздржаност како би се избегле несреће у Запорошкој нуклеарки
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала