- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Препознајте симптоме озбиљне дехидратације

CC0 / Pixabay / Освежење — илустрација
Освежење — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Током лета на дневној бази конзумирамо много више течности него у хладнијим месецима. Наше тело једноставно тражи више хидратације током топлих месеци, пре свега зато што губи више воде због знојења. То је такође један од разлога због ког може да дође до дехидратације организма.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Дехидратација може да буде умерена и озбиљна. И док ону умерену лако можемо да санирaмо уз правовремено надокнађивање изгубљене воде, озбиљна дехидратација може да се заврши чак и хоспитализацијом ако не реагујемо време.
Када се говори о дехидратацији, говори се о дефициту течности у телу, односно мањка телесне воде и електролита. Вода чини више од 70 одсто здравог људског тела.
Довољна количина воде и добра хидратација су неопходне за пробаву, избацивање токсина и осталих отпада, као и одржавање здраве коже. Људско тело губи воду током целог дана, превасходно знојењем и мокрењем, али се обично надокнади јелом и пићем.
Дехидратација настаје када количина губитка течности из тела постане већа од количине течности коју тело добија. Када тело изгуби превише течности губи способност нормалног функционисања. Губитком течности се поремети равнотежа минерала у телесним течностима. Свако може да дехидрира, али у повећаном ризику су новорођенчад, мала деца и старији одрасли људи.
Особе које имају дијабетес типа 2 су такође у ризику због учесталог мокрења, као и особе које често узимају диуретике. Али, може да утиче на особе свих животних доби, посебно у летњим месецима, пише портал Крени здраво.
Знакови умерене дехидратације:
сталан осећај жеђи
мокрење мање од четири пута дневно
тамнија мокраћа
сува усна дупља и усне
блага главобоља
Знакови озбиљне дехидратације:
мокрење мање до два пута дневно
врло тамна мокраћа јачег мириса
језик изразито беле боје
вртоглавица
убрзано дисање
убрзан рад срца
недостатак енергије
поспаност
Екстремне врућине - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
ДРУШТВО
Стижу тропске врућине: Како препознати топлотни удар и како се заштитити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала