Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Покушавају да ме одврате од одласка у Јасеновац; Милановић: Одвешћу га ја ако треба

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, поводом писања хрватских медија да га треба ухапсити када дође у Јасеновац, да је то „сасвим ок“ и да говори о природи тамошње власти, али да га неће ућуткати. Хрватски председник реаговао је на то и рекао да ће ако затреба „он лично одвести Вучића у Јасеновац“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је истакао и да су срамне измишљотине да је био у Петрињи, 1991. године, и да је тамо износио било какве претње, које су, каже, пуштене у јавност са циљем да га заплаше и да каже му не пада на памет да иде у Јасеновац.

„А замислите шта би било у ЕУ, да ми измислимо да је Пленковић овде тукао заробљенике, и радио не знам шта... Какав би то скандал био... А они су осмислили акцију, нису пустили некога да слаже, него су све осмислили да ме уплаше и да не тражим одлазак у Јасеновац“, рекао је Вучић.

Коментаришући то што у хрватским медијима има много похвала Срба на тему летовања у Хрватској, Вучић је рекао да они имају право то да преносе, а људи да хвале и Дубровник и Ровињ, али да њега то не интересује.
„Не интересују ме ни Дубровник, ни Ровињ. Немам никакав проблем, није мој посао да се додворавам никоме. За мене су важни Јасеновац, Јадовно, Смиљане. То је оно - кад су Теслу прогласили за Хрвата, иако са њима везе нема. Као да ми кажемо да смо настављачи Западног Римског царства, јер је на територији Србије рођене 17 римских императора... А, да не причам шта су са породицом Тесла урадили“, констатовао је Вучић.
Хапшење је, каже, „сасвим ок“, и то говори о природи тамошњег режима, али да га ућуткају када говори о вредностима Србије, о антифашистичком и антинацистичком опредељењу Србије – неће успети.
„То ћемо бранити, штитити и чувати по сваку цену. Много, стотине хиљада Срба је погинуло у одбрани земље од фашизма и нацизма, и немачког и италијанског, али пре свега од усташког покрета, да бисмо имали права да се играмо са својом прошлошћу, јер бисмо се тако играли и са будућношћу“, рекао је Вучић.
Поручио је да од тога неће одустати, а ако је хапшење један део тога, са тим нема проблем, уз констатацију да би се тиме само страдалничка традиција породице Вучић наставила.

Милановић: Ако треба, одвешћу ја Вучића у Јасеновац

Хрватски председник Зоран Милановић коментарисао је данас први пут намеру председника Србије Александра Вучића да посети Јасеновац и изјаву да од тога неће одустати и констатовао да је реч о првом српском председнику који је то тражио.
„Што се тиче одласка (Вучића) у Јасеновац, на крају ћу га ја тамо одвести за руку ако не буде ишло друкчије“, рекао је Милановић новинарима у Ријеци.
Ипак, сматра да је председник Србије ту посету требало да најави службено, а не преко посредника.
Милановић притом није коментарисао да је Вучић претходно два пута службено тражио од хрватске владе да му омогући посету Спомен подручју у Јасеновцу.
„Он је први српски председник који је то тражио. Вучић у последње време видим да балансира своје изјаве па и око тог мита да је у Јасенову страдало 700.000 људи, па није ни близу. Шта 90.000 људи није доста? Ако желиш конкретан суседски однос, па дај допринеси томе“, рекао је Милановић, пренела је Хина.
Замера што се у Србији говори да је хрватска власт усташка, мада не спори да усташа има у Хрватској, али, како каже, мање него четника у Србији, преноси Танјуг.
„Пазите, говорити да је хрватска власт усташка. Па баш није. Усташа има јако мало у Хрватској, али четника у Србији колико хоћеш“, рекао је Милановић.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
СРБИЈА
Вучић о изјави Хила: Нисам ту да испуњавам жеље, нећемо гасити традиционална пријатељства по захтеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала