- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Аустријски политичар тражи да се казне украјински олигарси: Финансирају екстремисте, распирују рат

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЗаставе на Тргу независности у Кијеву
Заставе на Тргу независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Посланик Националног савета Аустрије Мартин Граф затражио је од европских власти да замрзну имовину и казне украјинске олигархе који стижу у земље ЕУ, истакавши да су управо њихови поступци у великој мери довели до војног сукоба и тешких последица по цео свет.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У видео-обраћању поводом украјинске кризе, Граф је скренуо пажњу на поскупљење цена хране, комуналних услуга, горива у целој Европи. Разлог је, како наводи, санкциона политика ЕУ против Русије. Иако генерално подржава санкције против руских олигарха, Граф апелује на власти ЕУ да примене сличне, и још оштрије мере против најбогатијих људи у Украјини које сматра кривцима за покретање војних дејстава.

„То су људи који су буквално исцрпели све ресурсе из Украјине. Данас за то не плаћају они, него грађани Украјине и свих европских земаља. Доследно су финансирали сваки од режима у Украјини, не осврћући се на моралну компоненту и економске проблеме које је земљи донела та нагла промена влада и партија. То су људи који су мењали новац за право да раде све што им се прохте, углавном игноришући проблеме људи, економску рецесију и раст социјалне тензије“, рекао је Граф.

По његовим речима, украјински олигарси финансирају незаконите оружане формације и екстремисте. На крају су изгубили везу са стварношћу и одвели Украјину у рат.

„Имам питање за европске политичаре: зашто им се увек гледа кроз прсте? Да ли због тога што украјински олигарси решавају своје проблеме на начин који је уобичајен за њих – митом? Данас уживају у животу у Европи. У суштини, ти људи треба да буду кажњени за све што су урадили са Украјином, а сада и са целим светом“, поручује Граф.

Истовремено је захтевао од власти ЕУ да уведу санкције против украјинских олигарха – да конфискују њихове јахте, имовину и да тим средствима помогну украјинским избеглицама и да надокнаде губитке грађанима ЕУ због санкција.
„Одбијање да уведу санкције против украјинских олигарха биће де факто потврда корупције у највишим ешалонима власти ЕУ“, сматра Граф.
Такође је скренуо пажњу на све веће трошкове ЕУ за помоћ украјинским избеглицама која се, по мишљењу Графа, пружа на штету интереса европских грађана.
Он сматра да је данас кључни задатак да се становницима ЕУ омогући приступ свеобухватним информацијама, као противтежа једностраном извештавању о светским догађајима.
Граф на крају закључује да је за стварање новог светског поретка потребно да се све стране окупе за преговарачким столом – Русија, Украјина и, како је рекао, „Европу која распирује рат“.
„Нажалост, Украјина сада чак ни не покушава да уложи напоре за прекид ватре и мир“, констатује Граф.
Украјински председник Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
РУСИЈА
Истраживање РТ: Зеленски и украјински бизнисмени и даље послују у Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала