- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европска комесарка: Прекид испорука руског гаса могућ у сваком тренутку

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПарламентарна скупштина ЕУ
Парламентарна скупштина ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Европска комесарка за енергетику Кадри Симсон изјавила је да је ново саопштење „Гаспрома“ о смањењу испорука гаса указује на то да је прекид испорука „плавог горива“ могућ у сваком тренутку.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Јучерашње саопштење 'Гаспрома' само поново указује на то да треба да будемо спремни за могући прекид испорука гаса из Русије у сваком тренутку. Не постоје никакви технички разлози да се то уради. Зато се држимо наше стратегије да превентивно смањимо нашу потрошњу гаса“, изјавила је комесарка уочи специјалне седнице Савета ЕУ на нивоу министара саобраћаја и енергетике.

Она се осврнула и на чињеницу да земље ЕУ критикују план Европске комисије о смањењу потрошње гаса, истакавши да се „тај проблем може решити само путем јединства и солидарности“.
Симсонова је саопштила да су подземна складишта гаса у ЕУ попуњена 66 одсто и настављају да се пуне.
Са друге стране, министар индустрије и трговине Чешке Јозеф Сикела је апеловао на земље ЕУ да што пре усвоје мере за смањење зависности од руског гаса у контексту смањења испорука „Гаспрома“.
У светли ситуације са „Северним током“, цена гаса у Европи данас је порасла изнад 1.900 долара за хиљаду кубика.
Како је раније саопштено, представници земаља ЕУ договорили су хитан план за смањење потрошње гаса за 15 одсто који треба да буде одобрен данас на специјалном састанку министара енергетике ЕУ у Бриселу.
„Гаспром“ је 25. јула најавио да ће обуставити рад још једне „Сименсове“ турбине на компресорској станици „Портова“, због чега ће испоруке преко гасовода „Северни ток“ од 27. јула износити највише 33 милиона кубних метара дневно, односно 20 одсто капацитета цевовода.
Контролна соба термоелектране - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
РУСИЈА
Медији: У Европи завладала паника – земље ЕУ смањују потрошњу гаса за 15 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала