- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Ситуација са турбинама за „Северни ток“ критично отежана антируским санкцијама

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да заиста постоје потешкоће у вези с турбинама за „Северни ток“, те да је ситуација додатно отежана санкцијама и ограничењима уведеним против Русије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Обавезно ћемо замолити колеге из 'Гаспрома' да разјасне ситуацију с технолошке тачке гледишта. Обавезно ћемо то учинити. Понављам – да, заиста постоје проблеми с турбинама. Турбина с ремонта још није стигла, није постављена, она је на путу. Надајмо се да ће се то десити пре него касније, али постоје одређени проблеми с другом турбином. 'Гаспром' ради на решавању те ситуације“, рекао је Песков.

Он је поновио да је ситуација критично отежана ограничењима и санкцијама уведеним против Русије.
„Да није тих ограничења, све би се реализовало, сви ремонтни радови, сви гарантни, ремонтни и сервисни радови би се реализовали у уобичајеном, рутинском, оперативном поретку, не доводећи до таквих ситуација какву видимо сада“, рекао је Песков.
Цене гаса у Европи су премашиле цену од 2.000 долара за хиљаду кубика, први пут од 9. марта ове године, сведоче подаци лондонске берзе ИЦЕ.
Компанија „Гаспром“ је главни снабдевач гаса у Европи. Од 16. јуна је смањила испоруке преко „Северног тока“ до 40 одсто капацитета, приписујући то проблемима са одржавањем гасних турбина на компресорској станици „Портова“.Тада је компанија саопштила да „Сименс“ због канадских санкција не може да врати са поправке гасне турбине. Почетком јула Канада је пристала да врати турбину у Немачку како би се даље испоручила у Русију.
Гасовод је наставио са радом 21. јула након радова на планском техничком одржавању, али је „Гаспром“ 25. јула најавио да ће обуставити рад још једне „Сименсове“ турбине на компресорској станици „Портова“, због чега ће испоруке преко гасовода „Северни ток“ од 27. јула износити највише 33 милиона кубних метара дневно, односно 20 одсто капацитета цевовода.
Контролна соба термоелектране - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
РУСИЈА
Медији: У Европи завладала паника – земље ЕУ смањују потрошњу гаса за 15 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала