- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нови шеф „Роскосмоса“ поднео први извештај Путину: Русија напушта МКС након 2024. године

© NASAАстронаут у свемирској шетњи отвореним свемиром на Међународној свемирској станици
Астронаут у свемирској шетњи отвореним свемиром на Међународној свемирској станици - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Русија ће се повући из пројекта Међународне свемирске станице након 2024. године, саопштио је нови генерални директор „Роскосмоса“ Јуриј Борисов.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Знате да радимо у оквиру међународне сарадње на Међународној свемирској станици. Наравно, испунићемо све своје обавезе према нашим партнерима, али донета је одлука о одласку са те станице након 2024. године. Мислим да ћемо до тада почети да формирамо руску орбиталну станицу“, рекао је Борисов на првом састанку након преузимања дужности са руским лидером Владимиром Путином

Како је додао шеф „Роскосмоса“, стварање Руске орбиталне службене станице (РОСС) биће главни приоритет рада „Роскосмоса“ у космонаутици са људском посадом.
„Наставићемо са програмом у складу са утврђеним плановима. Основни приоритети биће стварање руске орбиталне станице“, нагласио је Борисов.
НАСА још није добила од Русије званично обавештење о намери да иступи из пројекта Међународне свемирске станице и заинтересована је за настављање партнерских односа с Русијом у космосу, изјавила је представница НАСА Робин Дејтон.
Ракетно-космичка корпорација „Енергија“ тренутно припрема нацрт пројекта Руске орбиталне службене станице (РОСС). Нацрт пројекта би требало да буде завршен у трећем кварталу 2023. године, након чега ће се радити на конструкторској документацији. Раније је објављено да ће нова станица летети у орбити која се налази на великој географској ширини са нагибом од 96-98 степени, а не 51,6 степени, као што је случај са Међународном космичком станицом (МКС).
Међународна свемирска станица - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
РУСИЈА
Роскосмос и НАСА потписали споразум о заједничким летовима у свемир
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала