- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Отворен Пељешки мост /видео/

© Фото : Јутјуб/Jutarnji listПељешки мост
Пељешки мост - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Пељешки мост, један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката који ће повезивати југ Хрватске с остатком државе, свечано је отворен вечерас.
Свечано отварање обележавало се током целог дана програмом који се одвијао са две стране моста - на одмориштима Бријеста и Комарна.
На средини Пељешког моста Невера се мимоишла с аутомобилом који је возио некадашњи троструки европски првак на брдским тркама, хрватски возач Нико Пулић, пренео је портал Индекс.
Мост, чија је целокупна челично-бетонска конструкција испод и изнад воде заједно тешка као 30 Ајфелових торњева, највећи је хрватски инфраструктурни пројект финансиран из ЕУ-ових фондова с бесповратних 357 милијуна еура (85 посто трошкова), а на њему је радило неколико влада.
Мост прелази преко мореуза ширине 2.140 метара, дуг је 2.404 метра, с пловидбеним профилом испод моста 200 пута 55 метара, а главни и одговорни пројектант је Марјан Пипенбахер.
Свечаности отварања моста присуствовале су многе значајне хрватске јавне личности, међу којима и премијер Андреј Пленковић и председник Зоран Милановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала