- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија мења правила проласка страних бродова кроз Северни морски пут

© Sputnik / А. СоломоновКараван бродова на траси Северног морског пута
Караван бродова на траси Северног морског пута - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Министарство одбране Русије преложило је да се инострани војни и државни бродови обавежу да ће у воде Северног морског пута улазити само уз дозволу, саопштио је портал РБК позивајући се на нацрт закона.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Министарство је предложило да се уведу допуне у федерални закон „О унутрашњим морским водама“, у складу са којим је бродовима из других земаља неопходно да 90 дана пре уласка у Северни морски пут о томе обавесте путем дипломатских канала.
У тексту у коме се објашњава пројекат Министарства одбране се појашњава да ће власти моћи да обуставе долазак страних бродова у акваторију како би обезбедили сигурност. Такви захтеви се приписују повећању обима поморског транспорта и интензивирању поморских активности различитих држава.
Према подацима РБК, измене закона је већ одобрила владина комисија за законодавне активности, а подржали су и Министарство иностраних послова, Федерална служба безбедности Русије и Министарство транспорта.
Тренутно у Русији прописи о пловидби у водама Северног морског пута важе само за комерцијалне бродове, они се не односе на војне и друге некомерцијалне стране бродове који имају суверени имунитет.
Изградња луке и пристаништа у Мурманској области - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
РУСИЈА
Путин: Потребан план развоја Северног морског пута до 2035.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала