- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска: Украјинске снаге настављају да утврђују положаје у стамбеним зградама

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајински војници поред америчке хаубице М777
Украјински војници поред америчке хаубице М777  - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Припадници територијалне одбране Украјине у Дружковки у Доњецкој Народној Републици опремили су ватрене положаје у лицеју и минирали прилазе згради, намерно не обавештавајући становништво, изјавио је начелник Националног центра за управљање одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„У Доњецкој Народној Републици, у Дружковки, на територији професионалног лицеја број 36 распоређене су јединице територијалне одбране, пунктови и ватрени положаји, а прилази образовној установи су минирани, али становништво намерно није обавештено о томе“, рекао је Мизинцев.
Он је додао да је украјинска војска у Артјомовску у ДНР такође опремила ватрене положаје и складишта муниције у стамбеним зградама, спречавајући цивиле који тамо живе да се евакуишу.
Према његовим речима, украјинске снаге распоредиле су у стамбеним четвртима ракетну и топовску артиљерију у Семјоновки у Доњецкој Народној Републици и гранатирају положаје снага Русије и ДНР. При томе, становнике насеља држе у домовима, фактички се покривајући иза њих као живог штита.
Генерал је истакао да неонацисти, осећајући своју некажњивост, под претњом оружјем одузимају људима вредну имовину и храну, наводно за потребе територијалне одбране. Грађани који пруже било какав отпор оптужују се за проруске ставове и изложени су физичком насиљу.
Украјински неонацисти у Зализном у ДНР такође су опремили упориште и складиште муниције у Дому културе и такође не дозвољавају евакуацију цивила из оближњих кућа.
Он је додао да су руска војска и спасиоци током деминирања проверили укупно више од 5.600 хектара територије у ДНР и ЛНР.
Како је рекао, проверен је 41 објекат, међу којима 13 друштвено значајних објеката, четири моста и око 10 километара путева.
„Откривено је и неутралисано 139.013 експлозивних предмета, укључујући 8.159 у протекла 24 часа“, прецизирао је Мизинцев.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала