- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски официр: Противваздухопловна одбрана успешно погађа америчке ракетне бацаче „химарс“

© WikipediaРакетни систем ХИМАРС
Ракетни систем ХИМАРС - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Руске противваздухопловне (ПВО) јединице успешно погађају ракете америчких ракетних бацача „химарс“, које украјински војници примењују од краја јуна у Донбасу, изјавио је за Спутњик официр противавионских јединица из групе „О“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Сматрам да су противавионски ракетни системи ‘бук М3’ најбоља и универзална средства противваздухопловне одбране. Поред тога што се успешно носе са својим задацима, систем гранатира и ракете, мада то није наведено у његовим карактеристикама“, рекао је официр.

Према његовим речима, батерија којом руководи није погодила само један америчких ракетних бацача „химарс“ у Донбасу.

„Најтежи циљ, који смо имали, су ракетни бацачи ‘химарс’. Ове ракете лете на великим висинама. Ми можемо да откријемо ракете на висини до 22.000 метара. Тежина задатка је у томе што је домет мали, а време за одлучивање је кратко. Наши системи реагују у року од 10 секунди“, рекао је сабеседник агенције.

Он је закључио да руске ПВО јединице испуњавају све задатке без обзира на потешкоће које се појављују.
Командант америчких Здружених снага, генерал Марк Мили, рекао је раније да су се Вашингтон и његови савезници обавезали да Кијеву доставе више од 20 ракетних бацача „Химарс“. До сада су им предали 12 система.
Од 2014. године, током сукоба на југоистоку Украјине, милитанти гранатирају из тактичких комплекса „точка-У“ не само оружане снаге, већ и градове Донбаса. Према речима официра ПВО, уништавање ових ракета из система „бук М3“ не представља велики проблем.

„Сви остали циљеви, међу којима су и оперативно-тактичке ракете, су успешно погођени у 95 одсто случајева. Одговорни смо да сачувамо и војне објекте и цивиле. Сматрамо да је наша ПВО ваздушни штит за Донбас“, рекао је официр „Одважних“.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Војна операција у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РУСИЈА
Руска војска уништила четири америчка система "химарс"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала