Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Специјални суд у Хагу продужио притвор Кадрију Весељију

© AP Photo / Peter DejongКадри Весељи у Специјалном суду за злочине ОВК.
Кадри Весељи у Специјалном суду за злочине ОВК. - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
Пратите нас
Специјални суд у Хагу одлучио је да продужи притвор једном од вођа бивше ОВК Кадрију Весељију, оптуженом за ратне злочине на Косову и Метохији током сукоба 1998. и 1999 године.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Претпретресни судија, Николас Гију утврдио је да у случају Весељија и даље постоји опасност од бекства, као и од ометања напретка поступка Специјалног суда.
"Судија за претходни поступак закључује да су ризици да Весељи може да побегне, опструира поступке Специјализованих већа или почини даље злочине против оних за које се сматра да су противници ОВК, укључујући сведоке који су пружили или би могли да пруже доказе у овом случају", наводи се у судској одлуци, пренео је РТС.
Против Весељија и још тројице оптужених вођа бивше ОВК, Хашима Тачија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија Канцеларија Специјализованог тужиоца је крајем априла проширила оптужницу, тврдећи да су починили и ратне злочине у Гњилану, Будакову и Семетишту.
Претходно, оптужница против ове четворице потврђена је 26. октобра 2020. године и према њој, терете се да су са другим члановима удруженог злочиначког подухвата имали заједнички циљ да обезбеде и врше контролу над целим Косовом и Метохијом путем метода које укључују застрашивање, малтретирање, употребу насиља и незакониту елиминацију оних који се сматрају противницима.
У оптужници се помињу Азем Суља, Љахи Брахимај, Фатмир Љимај, Суљејман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Љатиф Гаши и Сабит Геци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала