- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Берлин: Нема препрека за испоручивање „Сименсових“ турбина Русији

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЛука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“
Лука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“ - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Берлин не види препреке за испоручивање „Сименсових“ турбина за „Северни ток 1“ и сматра да су дејства Русије у вези с тим „политичка игра“, а смањење испорука гаса оцењује као неиспуњавање уговора, изјавила је заменица портпарола Владе Немачке Кристијана Хофман.
„Влада је примила к знању одлуку 'Гаспрома' о смањењу испорука гаса и пажљиво прати ситуацију. Уговори о испорукама у овом тренутку се не испуњавају. Као и раније, не видимо техничке разлоге за то. Турбина је овде, ремонтована је, наши канадски партнери су усагласили испоруку турбине, захвални смо им за то. Ништа не спречава испоруку турбине, с наше тачке гледишта. Оно што видимо јесте политичка борба, а то нас не импресионира“, рекла је Хофманова новинарима.
Она је додала да више не важи стари принцип да се „Немачка и у добра и у лоша времена може ослонити на Русију када је реч о испорукама гаса“.
„Не можемо више да рачунамо на то. Припремили смо се за ову ситуацију, на време смо предузели мноштво мера како бисмо диверсификовали увоз гаса и радимо на новим мерама“, додала је Хофманова.
„Северни ток“ је главна маршрута за испоруке гаса „Гаспрома“ Европи и обновио је рад 21. јула после десетодневног техничког сервиса, а испорука је настављена у обиму од 40 одсто од укупног капацитета гасовода. „Гаспром“ је ограничење испорука објаснио проблемима у испоручивању гасне турбине која је била на ремонту у Канади. До застоја у испоруци је дошло због санкција које је Канада увела против Русије, али је проблем, на инсистирање Берлина, правно решен и турбина је сада у Немачкој.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
РУСИЈА
„Гаспром“ смањује испоруке гаса „Северним током“ на 20 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала