- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“ смањује испоруке гаса „Северним током“ на 20 одсто

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
„Гаспром“ од 27. јула смањује испоруке гаса „Северним током“ на 20 одсто капацитета гасовода због обуставе рада још једне турбине, што је раније најављено. Испоруке неће прелазити 33 милиона кубних метара дневно.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Гаспром“ је 25. јула најавио да ће обуставити рад још једне „Сименсове“ турбине на компресорској станици „Портова“. Од 6.00 часова по средњоевропском времену 27. јула дневни капацитет станице „Портова“ износиће до 33 милиона кубних метара дневно. Према томе, само једна турбина остаје у радном стању.
Учесници на тржишту у Европи страхују да би то могло да погорша ситуацију са несташицом гаса у региону.
„Северни ток“ је главна маршрута за испоруке руског гаса Европи. Гасовод је обновио рад 21. јула, после планираног техничког сервисирања. Испорука гаса је настављена на нивоу од 40 процената укупног капацитета гасовода.
„Гаспром“ је ограничење објаснио застојем у повратку гасних турбина које су коришћене за пумпање гаса, а које су биле на ремонту у Канади. Испорука гасне турбине је прво била спречена због санкција које је Канада увела против Русије, али је потом, на инсистирање Берлина, проблем правно решен, тако да је турбина сада у Немачкој и треба да буде испоручена Русији, односно „Гаспрому“.
У Европи сматрају да проблеми с турбинама не могу да буду реални узрок пада протока гаса, док руска страна објашњава да је смањење испорука гаса „Северним током“ проузроковано искључиво санкцијама услед којих су се појавили проблеми с ремонтом турбина.
У светлу ових вести цена гаса у Европи наставља да расте и износи преко 2.350 долара за хиљаду кубика. Такво нагло поскупљење бележи се први пут од марта ове године.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
РУСИЈА
Кремљ: Ситуација са турбинама за „Северни ток“ критично отежана антируским санкцијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала