- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен намерава ускоро да разговара са Лавровом

© AP Photo / Andrew HarnikАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да намерава да ових дана разговара са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом, између осталог, о извозу жита из Украјине.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Блинкен је на конференцији за медије напоменуо да ће то бити њихов први разговор откако је Русија покренула специјалну операцију у Украјини.
Амерички државни секретар је додао да током разговора намерава да разговара, између осталог, о судбини Американаца ухапшених у Русији и извозу украјинског жита.
„Покренућу питање које је приоритетно за нас, а то је ослобађање Американаца Пола Вилана и Бритни Грајнер“, рекао је он.
Како је навео, САД су дале предлог Русији који би могао да доведе до ослобађања ухапшених Американаца, али је одбио да открије његов садржај.
„Не могу и нећу улазити ни у какве детаље онога што смо предложили Русима“, рекао је он на конференцији за новинаре.
„Пре неколико недеља смо поднели суштински предлог за њихово ослобађање. Наше владе су више пута директно контактирале у вези са овим предлогом. У овом разговору лично ћу наставити да разговарам о овом питању, надам се да ће нас то приближити решењу“, објаснио је Блинкен.
Он је истакао да ће такође разговарати и „о прелиминарном споразуму о извозу житарица који су Украјина, Русија, Турска и УН потписале прошле недеље. Овај споразум је позитиван корак напред. Истовремено, постоји разлика између договора на папиру и његове практичне имплементације“.
Амерички државни секретар је уверио да планирани разговор неће представљати „преговоре о Украјини“.
„Све одлуке о преговорима у вези са Украјином треба да доноси њена влада и народ. Као што смо навели од самог почетка, ништа о Украјини без Украјине“, рекао је он.
Телевизија Си-Ен-Ен тврди да Сједињене Америчке Државе предлажу Русији размену Виктора Бута за Вилана и Грајнерову.
Иначе, Виктор Бут је руски бизнисмен који је у САД осуђен на 25 година затвора 2012. године због „намере илегалне трговине оружјем и подршке тероризму“; Пол Вилан је бивши амерички маринац осуђен у Русији на 16 година затвора због шпијунаже 2020. године; Бритни Грајнер је америчка кошаркашица која је играла у руским клубовима, а 17. фебруара 2022. приведена је на аеродрому у Москви због шверца дроге/недозвољених средстава. Прети јој казна до 10 година затвора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала