Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Блинкен са Куртијем и Османијевом: Дијалог Београда и Приштине усредсређен на узајамно признање

Пратите нас
Током састанка државног секретара САД Ентонија Блинкена са председницом и премијером привремених приштинских институција Вјосом Османи и Аљбином Куртијем разговарано је о значају дијалога под покровитељством ЕУ о нормализацији односа тзв. Косова и Србије, који је усредсређен на међусобно признање, наводи портпарол Стејт департмента Нед Прајс.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Председница Вјоса Османи и премијер Аљбин Курти отпутовали су у Вашингтон како би потписали енергетски споразум између Приштине и „Миленијум челенџ корпорејшен“ вредан више од 200 милиона долара.
Секретар је такозвану државу Косово назвао непоколебљивим партнером Сједињених Америчких Држава на почетку састанка, преноси Коха.
Портпарол Стејт департмента Нед Прајс истиче у саопштењу „да је секретар Блинкен током сусрета истакао трајно партнерство између Сједињених Држава и Косова и да се захвалио косовским лидерима на подршци Украјини, као и на добродошлици Авганистанцима“.

Курти: Косово посвећено постизању споразума усредсређеног на међусобно признавање

Косовски премијер Аљбин Курти рекао је да је разговарано и о дијалогу, као и да је Косово посвећено постизању споразума усредсређеног на међусобно признавање, преноси Клан Косова.
Курти је навео да су „са Блинкеном разговарали о „добром управљању, борби против криминала и корупције, економском развоју и социјалној подршци као одговору на потребе грађана републике“.
„Истакли смо наше одличне билатералне државне односе и могућности за њихово унапређење, посебно на економском плану са више инвестиција и на комерцијалном плану са више размене. Разговарали смо и о демократизацији региона и јачању вредносних и политичких савеза за суочавање са утицајима и опасностима које прете Западном Балкану. Чланство Косова у НАТО програму Партнерство за мир и подизање одбрамбених и безбедносних капацитета и капацитета Косова допринело би одрживом миру и дугорочној стабилности целог региона“, додао је он.

Османи: Захвалност доприносу Америке

Вјоса Османи је рекла да је допутовала у САД носећи поруку захвалности народа за континуирани допринос Америке такозваној држави Косово.
Она је навела да су са Блинкеном разговарали „о темама које се односе на успех тзв. Косова и његову будућност у међународној арени, као и да је покренуто питање улоге коју Русија има у нашем региону са циљем да преко свог сателита, Србије, дестабилизује Балкан, а потом и цео континент“.
Османијева је истакла да без подршке САД тзв. Косово не може имати успеха ни у пријему у међународне организације, преноси Косово онлајн.

„На састанку је било речи о јачању субјективитета Косова у међународној арени, укључујући и кроз признање, а тема разговора била је важност пријема Косова у НАТО. Покренули смо и питање улоге коју Русија има у нашем региону са циљем да преко свог сателита, Србије, дестабилизује Балкан, а потом и цео континент. Секретар Блинкен и председник Џо Бајден су добро свесни ове историје руских намера у нашем региону и никада не скрећу пажњу са Западног Балкана како бисмо заједно могли да радимо на заустављању ових намера за утицај у нашем региону. Руска агресија у Украјини и изазовни тренутак кроз који пролазе Европа и њени демократски партнери су доказали ко су праве демократије, као што је Косово које је предузело санкције и ко су они који помажу Путину. Нашим партнерима су јасни, али смо поново разговарали о њима да бисмо били координиранији“, додала је Османијева.

Вљоса Османи нова председница такозавне државе Косово и Аљбин Курти премијер такозване државе Косово - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
СРБИЈА
Османијева и Курти у САД потписују енергетски уговор вредан 200 милиона долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала