Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Челници Приштине у Вашингтону доказивали да их Америка није оставила на цедилу

© AP Photo / Visar KryeziuПриштина, заставе тзв. Косова и САД
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Посета Аљбина Куртија и Вјосе Османи Америци и сусрет са Ентонијем Блинкеном више има значај за унутрашњу политичку сцену на тзв. Косову, да би приказали да их Америка није оставила на цедилу, него што се чуло нешто ново за нас, оцена је Зорана Анђелковића.
Челници Приштине Вјоса Османи и Аљбин Курти су се током посете Америци на састанку са Ентонијем Блинкеном, државним секретаром САД, изнели читав низ жеља, од захтева да се Америка укључи директно у дијалог Београда и Приштине ком посредује ЕУ па до покретања питања улоге коју Русија игра на Балкану.
СРБИЈА
Блинкен са Куртијем и Османијевом: Дијалог Београда и Приштине усредсређен на узајамно признање
Поред овог захтева, Османијева и Курти су од Америке затражили и да „поради“ на њиховом чланству у НАТО, односно у Партнерству за мир, и изразили наду да ће дијалог са Београдом уз помоћ Америке завршити - међусобним признањем.

Челницима Приштине Русија као изговор за све

Зоран Анђелковић, некадашњи председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије, сматра да се ништа ново није чуло у приштинским захтевима.
„Сада Русија служи свима за застрашивање других и коришћење као изговора за „угрожавање безбедности“ итд. Сећате се да је Курти на самом почетку кризе у Украјини тражио да одмах буду примљени у НАТО јер су наводно угрожени од Србије, односно, „мале Русије“, како је зове. Тако да је Русија у овом случају лајт мотив који Приштина користи, што није изненађење,“ каже Анђелковић.
Када је реч о укључењу Америке у дијалог који води Европска унија, напомиње он, Америка је свакако присутна у њему на овај или онај начин, и то није никаква тајна.
„Брисел води те преговоре на основу Резолуције СБ УН, а не на основу приватних одлука да ли ће неко бити укључен или не. Али да се САД директно укључи у дијалог за то би била потребна нова одлука СБ УН. У том случају би онда могла да се укључи и Кина и Русија као чланице СБ,“ истиче саговорник Спутњика, који је уверен д апромена тог формата у званичној форми није реална.

Поправни за Аљбина Куртија

Кад је реч о овој посети приштинских званичника Америци, очито да је да је она на неки начин исфорсирана због ситуације, да не кажем дебакла који је Курти доживео када је пре пар месеци боравио у Америци а није успео да се сретне ни са једним званичником. Због тога је жестоко изопрозиван у Приштини, пре свега од опозиције, тако да је ова посета више за унутрашње политичке потребе, него што је донела нешто ново,“ мишљења је наш саговорник.
Курти је у свом првом боравку посебно омануо око питања чланства у НАТО пакту, напомиње Анђелковић, јер је играо на карту да Косову прети опасност од Србије, што се видело да није тачно јер је чак и Америци јасно да је Србија усмерена на мир и економски развој а не на ратове. Из наведених разлога наш саговорник верује да Америка неће баш лако да „угура“ Приштину у НАТО.

Тешко до НАТО пакта

„Они то могу да подрже али треба то да прихвате и оне државе које нису признале Косово а чланице су НАТО пакта, а НАТО одлучује и ко ће уђи у Партнерство за мир. Дакле потребан је консензус за обе ствари. Зато не верујем да може али наравно „сила бога не моли“, свашта може да се деси нарочито кад је реч о Партнерству за мир. Надам се да то неће проћи јер им је потребна једногласна одлука", каже Анђелковић.
Иначе, као главни разлог посете Вјосе Османи и Аљбина Куртија Вашингтону наведено је потписивање енергетског споразума између Приштине и америчке компаније „Миленијум челенџ корпорејшен“ вредан више од 200 милиона долара.
Блинкен је такозвану државу Косово назвао непоколебљивим партнером Сједињених Америчких Држава, а портпарол Стејт департмента Нед Прајс у саопштењу је навео „да је секретар Блинкен током сусрета истакао трајно партнерство између САД и Косова и да се захвалио косовским лидерима на подршци Украјини, као и на добродошлици Авганистанцима“.
Ричард Гренел - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
СРБИЈА
Ричард Гренел: Зашто Куртија не зову Бајден и Блинкен, већ особље Стејт департмента?
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
СРБИЈА
Америка није случајно послала недоречено писмо у Приштину
Александар Вучић и Емануел Макрон у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
Од Макронових добрих намера до решења за Космет дуг пут са много непознатих /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала