Хоће ли регион и Србија ове јесени имати храну и енергенте: Шта се у септембру потписује у Београду?

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаГасно чвориште компаније "Гаспром"
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Хоће ли регион и Србија ове јесени имати храну и енергенте? О томе су протеклих дана у Тирани говорили представници Србије, Северне Македоније и Албаније.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже да се споразумом који ће бити потписан у Београду у септембру дефинише да у оквиру "Отвореног Балкана" неће бити забрана промета брашна, шећера, уља и основних намирница.
Чадеж је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да су се састанци држава Западног Балкана усталили, пре сваког самита се ради озбиљно на споразумима и на ономе што треба да убрза проток људи, робе и капитала.

Шта садржи споразум који ће бити потписан у септембру у Београду

"У радним групама смо разговарали о споразумима о безбедности хране, енергетике. Тај споразум се сада израђује и биће потписан у Београду у септембру. Споразумом дефинишемо да у оквиру 'Отвореног Балкана' неће бити никаквих забрана промета брашна, шећера, уља и основних намирница. Један споразум који ће оквирно дефинисати спремност да између себе имамо увек слободан проток робе", рекао је Чадеж.
Албанска страна је, додаје, довела купце и разговарали "су с нама како да формирамо боље и конкурентније цене".
"Не морате да купујете шећер из Немачке када у Албанији можете да добијете повољнији шећер из Србије. То ће охрабрити и привреднике да праве дугорочније уговоре", нагласио је Чадеж.
Споразум ће имати и одредбу о забрани реекспорта, тако да не долази до неких манипулативних радњи. Он додаје да не виде ниједан проблем у снабдевености.
"Имали смо разговоре с Владом у последња два месеца око шећера. Има га довољно као и осталих животних намирница. Сада је мало већи изазов свињско месо. Кукуруз јесте скупљи, па произвођачи гледају како да ограниче производњу да не би пословали с губицима", наводи Чадеж.

Како да се дефинише цена живог меса

Предлог је, напомиње, да се цена живог меса дефинише према цени кукуруза, у фактору осам према један.
"Предлажемо Влади да се укину максималне цене и да се ограничи цена марже у малопродаји да не би дошло до шпекулација. Ограничења се уводе као вид хитне мере да би се заштитио потрошач и да би се у том периоду, који није дуг, видело како да се реше проблеми", казао је Чадеж.
Он додаје да се укидају све таксе и дажбине које су до сада важиле за увоз или извоз пољопривредних или прехрамбених производа.
"Све таксе су наведене, биће потписано у Тирани, што ће додатно да олакша трговину и омогући повољнију цену", наводи председник ПКС-а.

„Не очекујмо радикално повећање цена“

Он истиче да ће очигледно доћи до поскупљења струје.
"За сада, када је индустрија у питању, мислим да до краја августа важи цена за привреду од 75 евра по мегават-часу. Чини ми се да ће ту морати да буде корекција. Не можете да очекујете да ЕПС функционише како треба а да имате цену која је нереално ниска. Не очекујемо неко радикално повећање цена. Очекујем да с Владом дође до договора", каже Чадеж.
За сада, додаје, функционише транспорт ка Руској Федерацији али и из Руске Федерације, као и Украјине и Белорусије, али тешко.
"Превоз је више од два пута скупљи него што је био, теже се људи одлучују да возе до тамо. Увоз и извоз функционишу, додуше веома отежано. Проблеми су велики када је у питању достављање робе", закључио је Чадеж.
Зорана Михајловић - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Солидарност и у региону: Зорана Михајловић о иницијативи Србије која је прихваћена у Тирани
Контролна соба термоелектране - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Како би било да Србија доставља повољно купљен руски гас – непријатељима Русије!?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала