- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шпански премијер: Имамо могућност да извозимо гас у земље на које се односи Путинова забрана

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаНалазиште гаса у Лавовској области Украјине
Налазиште гаса у Лавовској области Украјине - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Шпанија је спремна да постане хаб за испоруке гаса у земље Европске уније, изјавио је премијер те земље Педро Санчез након састанка са пољским колегом Матеушом Моравјецким у среду у Варшави.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„У Шпанији имамо веома ефикасан систем регасификације. Сматрам да земља има могућност да постане хаб за регасификацију и извоз гаса у земље на које се односе ограничења руског председника Владимира Путина“, истакао је Санчез.

Прошле недеље је шпанска радиостаница „Кадена СЕР“позивајући се на изворе у Министарству за еоколошку транзицију саопштила да ће Шпанија предложити да се гас извози у Европу преко два гасовода преко Пиринеја и користе логистичке могућности њеног гасног система, како би се избегла потреба смањења употребе гаса.
Портпарол руског лидера Дмитриј Песков саопштио је у понедељак да су изјаве како је Русија непоуздана као добављач гаса у супротности са стварношћу и историјом испорука и да Москва увек испуњава обавезе. Он је нагласио да Русија није заинтересована да обустави испоруке гаса у Европу и де-факто гарантује њену енергетску безбедност, а смањење обима испорука је последица европских ограничења.
У среду је Песков навео да у Кремљу сматрају погрешним повезивање нивоа упумпавања гаса у Европу „Северним током“ са укидањем уведених антируских санкција ЕУ, али да су због тих рестрикција техничке могућности „Гаспрома“ за снабдевање гасом сужене.
Европска комисија је недавно представила план, за случај потпуног прекида гаса из Русије, којим позива све чланице ЕУ на смањење потрошње гаса у целом блоку за 15 одсто од 1. августа ове године до 31. марта 2023. због забринутости да ли ће ЕУ моћи да попуни складишта гаса пре почетка зиме, а и да обезбеди додатне залихе током хладнијих месеци.
Компанија „Гаспром“ је главни снабдевач гаса у Европи. Од 16. јуна је смањила испоруке преко „Северног тока“ до 40 одсто капацитета, приписујући то проблемима са одржавањем гасних турбина на компресорској станици „Портова“.Тада је компанија саопштила да „Сименс“ због канадских санкција не може да врати са поправке гасне турбине. Почетком јула Канада је пристала да врати турбину у Немачку како би се даље испоручила у Русију.
Гасовод је наставио са радом 21. јула након радова на планском техничком одржавању, али је „Гаспром“ 25. јула најавио да ће обуставити рад још једне „Сименсове“ турбине на компресорској станици „Портова“, због чега ће испоруке преко гасовода „Северни ток“ од 27. јула износити највише 33 милиона кубних метара дневно, односно 20 одсто капацитета цевовода.
Вентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
РУСИЈА
Песков: Нема никаквог притиска и уцене Русије у области гаса
Портпарол руског председника Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
РУСИЈА
Песков о последицама санкција по Европљане: Сами су одабрали овакву стварност и след догађаја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала