- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни предатори окупирају, па сисају ресурсе: Где ће злато са Космета - Украјина на удару пљачке

© AP Photo / Visar KryeziuВесли Кларк, Бил Клинтон и Медлин Олбрајт у Приштини
Весли Кларк, Бил Клинтон и Медлин Олбрајт у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Пратите нас
Западне силе биле су и остале колонијалне и где год оне интервенишу тамо улази њихов капитал и преузима контролу и ту се и надаље неће ништа мењати, од Блиског истока, преко Косова до Украјине. За западним столом нема бесплатног ручка.
На то указује политиколог Александар Павић на вест да је британска компанија добила лиценцу за тражење злата на Косову и Метохији.
Компанија „Вестерн Тетиан рисорсиз” поред те има још три лиценце за истраживање злата у покрајини и све оне обухватају простор од 297 квадратних километара.

Код „хуманитараца“ са Запада ништа нема џабе

Павић сматра да је илузорно било очекивати другачије понашање Запада, јер је напросто тамо такав систем, како каже, предаторски, и тако ће бити и у будућности све док он не доживи слом. Променила се само реторика сада увијена у обланду хуманитарних интервенција, демократизације, борбе против аутократије.

„Тамо где они интервенишу, они намећу своје људе, своје интересе и њихов капитал улази и преузима контролу. Значи, само су нашли ново средство вођења старе политике. Где год они уђу можете бити сигурни да ће доћи до експлоатације од стране мултинационалних корпорација, њихових банака и финансијских кругова и политичара који су у свему томе учествовали. И ту не треба имати никакве илузије“, каже наш саговорник.

Он подсећа да су Британци и њихов тадашњи премијер Тони Блер били најгласнији заговорници НАТО агресије на нашу земљу и покушаја отимања Косова и Метохије.

Предаја ресурса

До сада је, међутим, сигурно постало јасно и косовским Албанцима да је уместо очекиваног просперитета за све, он омогућен само уском кругу људи. Мали број Албанаца се обогатио и то захваљујући томе што су они та спона преко које су англо-америчким компанијама предата природна богатства, каже Павић.
И та прича се понавља где год је Запад интервенисао у име доброчинства. Није требало дуго чекати да се таква природа западног система покаже и сада у Украјини, где су САД и државе ЕУ финансијским и борбеним ресурсима на страни Украјине максимално укључене у војну операцију са руским снагама.
Медиј „Аустралијен нешенел ривју“ је својим писањем то и потврдио.
© Flickr / News OresundУсред кризе 28 одсто украјинске плодне земље завршило је у рукама америчког капитала
Трактор на њиви - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Усред кризе 28 одсто украјинске плодне земље завршило је у рукама америчког капитала

Украјинска земља америчком капиталу

„Аустралијски медиј је недавно писао и то је сигурно тако да је 17 милиона хектара плодне земље дошло у руке три инвестициона фонда, суштински са америчким капиталом - Венгарда, Блекстоуна и Блекрока. Зашто Запад подржава те њихове олигархе – зато што преко њих иде нова колонијална пљачка веома богате земље“, напомиње Павић.
Реч је о 28 одсто укупног обрадивог земљишта Украјине.
Прича се, дакле, наставља. Он подсећа да су чим су свргнули Садама Хусеина са власти у Ирак ушле велике нафтне англо-америчке корпорације . Такође да су 1953. свргли Мохамеда Мосадека у Ирану зато што се замерио Бритиш петролеуму и англоамеричким нафтним интересима и довели су послушног шаха Мохамеда Резу Пахлавиа.
„То је један систем савршене експлоатације, наравно у обландама доброчинства. Они су вукови у јагњећем руху и ништа се суштински није променило и ништа не може да се промени јер је таква природа тог система“, нема дилему овај политиколог.

И Сибир их жуља

Наш саговорник каже да однос према ресурсима најбоље илуструје примедба некадашње државне секретарке САД, Медлин Олбрајт, да Сибир са толиким природним ресурсима не може да припада само Русији.
И она је исто профитирала од агресије на нашу земљу за коју се жучно залагала.
Медији из Чешке, у којој је Олбрајтова рођена, су својевремено писали да је захваљујући својим блиским везама са лидерима терористичке ОВК, пре свега са Хашимом Тачијем, њена компанија купила косовску телефонску компанију коју је касније продала словеначком оператеру за 20 милиона евра.
И није једина. Команданту НАТО снага у време бомбардовања Србије, америчком генералу Веслију Кларку Приштина се, такође, одужила. Генералску униформу је заменио јапијевском, чија је компанија „Енвидити” добила право за испитивање трећине територије Косова у потрази за угљем.
Свима је добро позната и афера Хантера Бајдена, сина актуелног америчког председника, у време када је Џозеф Бајден био потпредседник САД и такође био укључен у послове сина.
CC0 / Pixabay / Која је цена данашњих Тројанских коња знају англо-америчке компаније чији капитал улази у земље у којима Запад интервенише
Тројански коњ - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
Која је цена данашњих Тројанских коња знају англо-америчке компаније чији капитал улази у земље у којима Запад интервенише

Не верујте Данајцима

„Хантер је ушао у Управни одбор велике енергетске компаније у Украјини, његов инвестициони фонд је, између осталог, финансирао и биолабораторију у тој земљи. Да не говоримо о Фондацији Клинтонових. Широм света они наводно чине доброчинство, рецимо на Хаитију се показало да су десетине милиона скупили за унесрећени Хаити и отклањање последица земљотреса, а питање је да ли је и 10 посто тога завршило на Хаитију“, напомиње Павић.
То су, како каже, између осталог, огромне перионице новца, као што и Бил Гејтс има своју фондацију и чини „добричинство“ широм света, преко које у ствари себи намиче нове послове.
„Што се каже, не верујте Данајцима и кад дарове носе. Што је важило у античко време важи и сад за све што долази са оваквог Запада“, закључио саговорник Спутњика.
Питање је само шта данас у себи носе даровани Тројански коњи и по коју цену.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала