- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амбасада Русије: Москва спремна да настави снабдевање гасом, уколико Софија то жели

CC BY 3.0 / MrPanyGoff / Wikipedia / Руска амбасада у Софији
Руска амбасада у Софији - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Москва је спремна да обнови испоруке гаса Бугарској ако Софија буде желела. Уговор „Гаспрома“ је важећи, надамо се да ће на крају превладати прагматизам, изјавила је амбасадорка Русије у Бугарској Елеонора Митрофанова.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Споразум важи до краја ове године. Зато, у било ком моменту, када бугарска влада одлучи да плаћа по оној шеми коју захтева ‘Гаспром’, испоруке ће се наставити. Сматрам да је све могуће и да само зависи од политичке воље и озбиљног удела прагматизма“, истакла је Митрофанова за ТВ „Русија 24“, коментаришући извештај специјалне комисије о активности „Булгаргаса“ поводом испорука руског гаса.
Она је нагласила да се као оптимиста по природи узда да ће прагматизам преовладати, иако неких значајнијих сигнала по том питању за сада нема.
Раније је саопштено да је у парламенту Бугарске избила још једна расправа о руском гасу након што је одржана седница специјалне комисије која је утврдила све околности у вези са престанком испорука тог енергента из Русије. Према наводима, чланови комисије су навели да је компанија „Булгаргас“, вероватно, тражила повод да се одрекне руског гаса и манипулисала информацијом на тему комуникације са „Гаспромом“ у вези са захтевима Русије да се плаћање врши по новој шеми.
„Гаспром“ је крајем априла обуставио испоруке гаса Бугарској након што је Софија одбила да плаћа гас по новој шеми у рубљама. Према речима премијера Бугарске, пре обуставе испорука „Гаспрома“, земља је била 90 одсто зависна од руског гаса. Притом, према речима стручњака, Бугарска све време и даље добија руски гас – али преко посредника и са ценом вишом до 40 одсто.
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2022
РЕГИОН
Бугарски посланик: Наш вицепремијер спречио да добијамо руски гас
Новинари из Србије у обиласку рафинерије нафте у Омску, Русија - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РУСИЈА
Бугарски посланик: Софија једноставно треба да прихвати услове „Гаспрома“, као и други
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала