- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик Шмиту: Идите кући, угасите светло

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICСрпски члан Председништав БиХ Милорад Додик
Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да високи представник Кристијан Шмит није само „неовлашћени грађанин“, већ и „рушилац великог калибра“, у одговору на Шмитово писмо које му је достављено јуче, уз Одлуку о доношењу измена и допуна на Изборни закон у БиХ.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Ово писмо Додик сматра провокацијом и позива се на став институција РС као и сталних чланица Савета безбедности УН, према којем Шмит није изабран по Анексу 10, који је, како се наводи, једини извор легитимног мандата високог представника.
„Из овог Анекса 10, који је једини извор легитимног мандата високог представника, не произилази доношење закона и других прописа уместо легалних и легитимних органа ентитета и институција БиХ. А до сада сте (сви ранији високи представници, а и Ви, грађанине Шмит) нелегално, нелегитимно, неуставно и антидејтонски наметали законе, мењали ентитетске уставе, „замрзавали'“ банковне рачуне странака и грађана, укидали нижестепене судске одлуке, забрањивали грађанима именовање на политичке функције, смењивали функционере на највишем политичком нивоу“, стоји у Додиковом одговору.
Додик наводи да су Шмитова „самоприграбљена диктаторска овлаштења супротна људским правима, личним и политичким правима посебно“.
„Ви рушите принцип владавине права, Ви сте изнад закона, изнад Устава, изнад судских одлука, изнад политичких одлука, а посебно изнад одлука донешених демократским процедурама у органима власти, посебно органа представничке, народне демократије у којима се усвајају закони".
„БиХ је са високим представником, а са Вама (Шмитом) посебно, постала несуверена, неефикасна, квази-држава, протекторат модерног доба, која крши људска права и слободе конститутивних народа и грађана“, навео је Додик у одговору, преноси Танјуг.
„Ваша, назовимо „одлука“, којом се доноси Закон о изменама и допунама Изборног закона Босне и Херцеговине иде и корак даље. Ви ударате свом силином на оно што представља вољу народа која се остварује преко изабраних представника у органима власти. По вама је начин на који грађани слободно и непосредно бирају своје представнике само онај начин који Ви одредите и Централна изборна комисија БиХ, којој дајете судска и извршна овлаштења инквизицијског каректера“, написао је српски члан Председништва БиХ.
Додик је, између осталог, оптужио Шмита да манипулише изборима рекавши, да он, а не народ који би требало да бира оне за које мисли да ће најбоље вршити власт и њих представљати, покушава усмеравати изборну вољу.
„Ви рушите и газите сва права, а бирачко право је једно од основних личних и политичких права. Изборни систем у свакој сувереној држави је део општег политичког и уставног система, у њему су изражени основни уставни принципи и сам политички облик одређеног друштва, који је сложенији и компликованији у сложеним плуралним државама као што је Босна и Херцеговина“, истиче Додик.
Он је оптужио Шмита да руши и принцип владавине права „који подразумева постојање правне државе која је потчињена праву, и то у тоталитету, што значи да сви акти које доноси само држава (не само Устав и закони) морају бити правни, а не политички и идеолошки, а посебно не охаеровски“.
„Ви рушите и принцип правне државе која треба да врши власт на основу сопствених закона, а не охаеровских, грађанско - Шмитових. Ви рушите и принципе уставности и законитости који су основни принципи уставног система сваке државне заједнице у којој постоји устав, као битни инструменти остваривања владавине права. Ви нисте само неовлашћени грађанин Шмит, Ви сте рушитељ великог калибра и - молимо Вас, идите кући, угасите светло“, закључио је Додик.
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
РЕГИОН
Шмит прецизирао износе новчаних казни за повреду Изборног закона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала