- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јапан позвао Русију да искључи Куриле из зоне војних обука

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Уђи у базу фотографијаКурилска острва
Курилска острва - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Влада Јапана је дипломатским каналима позвала Русију да искључи рејон северних територија, како Токио назива јужна острва Курилског гребена, из списка полигона за планиране војних вежби, изјавио је заменик главног секретара кабинета јапанског премијера Јошихико Исозаки.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Током јучерашњег дана смо дипломатским каналима Русији ставили до знања да је спровођење војних вежби у регионима, укључујући и оне на северним територијама, у супротности са ставом наше земље о територијалном питању“, рекао је јапански званичник.

Он је додао да Токио позива Москву да искључи северне територије из списка региона који су предвиђени за обуку и изразио је забринутост због активизације руске војске у региону Јапана усред ситуације у Украјини.
Раније је Министарство одбране Русије изјавило да ће у периоду од 30. августа до 5. септембра војска Источног војног округа под руководством начелника Генералштаба Оружаних снага Русије спровести вежбе „Васток-2022“. У стратешким вежбама, које обухватају 13 полигона Источног војног округа, заједно са војском округа, ће учествовати и ваздушно-десантне јединице, далека и војно-транспортна авијација, као и војске страних земаља.

Спор са Јапаном

Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума са Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није потписан.
СССР и Јапан су 1956. године потписали Заједничку декларацију. Совјетски Савез се надао да ће та Декларација окончати спор, али је Јапан сматрао да је документ само део решења проблема и није одустао од претензија на острва. Каснији преговори нису дали резултате и мировни споразум након Другог светског рата никада није ни потписан.
Став Москве заснива се на томе да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правно утемељење, није упитан.
У новембру 2018. године у Сингапуру је одржан састанак председника Русије Владимира Путина и јапанског премијера Шинза Абеа. Стране су се договориле да убрзају преговарачки процес о мировном споразуму заснованом на Заједничкој совјетско-јапанској декларацији из 1956. године. То је озбиљан уступак Јапана, јер је до сада његов званичан став био — да се му прво врате четири острва Кунашир, Итуруп, Шикотан, Хабомај, па да се тек након тога закључи мировни споразум.
Спор Русије и Јапана око Курилских острва додатно је заоштрен након што је Токио увео неколико пакета санкција против Москве због украјинске кризе, а она заузврат одустала од преговора о мировном споразуму.
Стене на острву Шикотан, или Спанберг на Курилима - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
РУСИЈА
Кремљ одговорио Јапану: Тешко је преговарати о Курилима кад сте постали непријатељска земља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала