- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Вашингтон затражио разговор Лаврова и Блинкена; Захарова: Видећемо кад министар буде имао времена

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе се и даље надају да ће државни секретар Ентони Блинкен и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у најскорије време разговарати о могућој размени заробљеника, изјавио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс новинарима.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Јуче смо тражили разговор са министром иностраних послова Сергејем Лавровом и још увек се надамо да ће се он догодити ових дана“, изјавио је Прајс.

Он је, такође, додао да је Москва потврдила да је добила овај захтев.
Прајс је истакао да разговор неће укључивати преговоре о Украјини и нормализацији руско-америчке сарадње. Он је навео да постоје три теме о којима би америчка страна желела да разговара.
Блинкен, према речима портпарола Стејт департмента, намерава да размотри проблем америчких држављана који служе казну у Русији, затим да пружи подршку споразумима у Истанбулу о укидању ограничења на извоз руских производа и сарадњи Русије приликом извоза украјинског жита и позивање на њихову имплементацију, као и да упозори на присаједињење украјинских територија.
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова саопштила је да ће Лавров посветити пажњу овом захтеву кад буде имао времена. Како је истакла, министар тренутно има густ распоред међународних контаката: Савет министара иностраних послова ШОС у Ташкенту, билатерални састанци.
Како је раније изјавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, за сада нису постигнути никакви договори Русије и Америке о размени Руса Виктора Бута за америчке држављане Бритни Грејнер и Пола Вилана.
Захарова је раније, коментаришући изјаву државног секретара САД Ентонија Блинкена о могућој размени руског и америчких држављана, истакла да преговоре о размени осуђеника између Русије и САД воде надлежна министарства, али за сада без конкретног резултата.
Телевизија Си-Ен-Ен тврди да Сједињене Америчке Државе предлажу Русији размену Виктора Бута за Вилана и Грејнерову.
Иначе, Виктор Бут је руски бизнисмен који је у САД осуђен на 25 година затвора 2012. године због „намере илегалне трговине оружјем и подршке тероризму“; Пол Вилан је бивши амерички маринац осуђен у Русији на 16 година затвора због шпијунаже 2020. године; Бритни Грајнер је америчка кошаркашица која је играла у руским клубовима, а 17. фебруара 2022. приведена је на аеродрому у Москви због шверца дроге/недозвољених средстава. Прети јој казна до 10 година затвора.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
СВЕТ
Блинкен намерава ускоро да разговара са Лавровом
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Нисам ни нудио Блинкену да се фотографишемо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала