- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Амбасада Русије у БиХ: Шмитова одлука донесена под спољним притиском

CC BY 2.0 / / Wikimedia Commons (cropped)Кристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
Пратите нас
Очигледно је да је одлука Кристијана Шмита о наметању техничких измена Изборног закона БиХ донесена под спољним притиском, колико год да добре намјере Шмит нуди као образложење, став је Амбасаде Русије у БиХ.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Већ сада у условима коначне пропасти, те ионако довољно компромитованог угледа може се претпоставити где ће водити „добре намере“ господина Шмита, наводи се у одговору руске Амбасаде Срни на молбу да дају своје мишљење о наметању ове одлуке.
„Увек смо полазили од тога да кориштење ванредних овлаштења јесте штетно и контарпродуктивно. И то је још озбиљније кад се ради о изменама у законодавству - ниједан високи представник нема право да наметне такве промене у смислу самих ‘бонских овлаштења‘“, истакли су из руске Амбасаде.
У одговору се напомиње да је руска Амбасада више пута истакла да не сматра Шмита легитимним високим представником, те да са логичког и политичког становишта његове активности за њу нису легитимне.
Принципијелан став руског дипломатског представништва јесте да би било које промене у БиХ требало да буду резултат стрпљивог дијалога страна у БиХ на основу узајамног поштовања, без радикалне реторике, као и без било каквог спољног утицаја.
Из руске Амбасаде нагласили су да, ако политичари не успију да се договоре, онда се мора живети у условима одсуства неопходних одлука, трпећи све последице које ће произилазити из тога, преноси РТРС.
„У ствари, ради се о истинском суверенитету држава у условима покушаја Запада да очува своју доминацију. Према нашем мишљењу, истински суверен избор за БиХ могао би да буде консолидован договор и захтев за затварање Канцеларије високог представника. Могуће је да такав приступ постане темељ и за постизање сагласности о свим актуелним питањима функционисања БиХ“, поручили су из руске Амбасаде.
Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је јуче одлуку о изменама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, док је за политички дио оставио још времена домаћим политичарима.
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
РЕГИОН
Судбина грађанина Шмита: Ударио на хрватски зид гнева и ратни добош Бошњака, а Срби га не признају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала