- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“ објавио део преписке са партнерима о ремонту турбина гасовода „Северни ток“

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаГаспром
Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
Пратите нас
„Гаспром“ је на свом Телеграм каналу објавио део преписке са партнерима, документа о објекту „Северног тока“ – компресорској станици (КС) „Портова“, као и преписку о експлоатацији гасне компресорске јединице и документа „Ростехнадзора“ са налогом за отклањање кварова.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Објављена су, између осталог, два записника, налог, закључак и упозорење „Ростехнадзора“, као и жалбе главном руководиоцу пројекта КС „Портова“ – водећем руководиоцу пројеката ДОО „Сименс Технологије Гасних Турбина“ Артјому Степанову и генералном директору ДОО „Сименс Енергетика“ Олегу Титову, као и други прилози.
Компанија је објавила и записник о привременој забрани рада гасне компресорске јединице, од 13. јуна. Већ следећег дана, „Гаспром“ је саопштио да се „Портова“ може користити само за три компресорске јединице.
Испоруке преко „Северног тока“ смањене су за 60 одсто од номиналног капацитета на 100 милиона кубних метара од планираних 167 милиона кубних метара.
Затим, 15. јуна, „Гаспром“ је саопштио да прекида експлоатацију још једног гасно-турбинског мотора „Сименс“ на станици „Портова“. Дневна производња смањена је за 40 одсто од номиналног капацитета - на 67 милиона кубних метара.
После месец дана, 25. јула, компанија је саопштила да обуставља експлоатацију још једног „Сименсовог“ мотора због немогућности слања на редовни ремонт. Тренутна дневна производња станице „Портова“ не премашује 20 одсто капацитета – до 33 милиона кубних метара.
Раније је заменик председника Управног одбора руске компаније „Гаспром“ Виталиј Маркелов за ТВ „Русија 24“ изјавио да то што је компанија „Сименс“ послала турбине за гасовод „Северни ток“ Немачкој, уместо Русији, није у складу са условима уговора и најавио објављивање дела преписке поводом ремонта турбина.
Компанија „Гаспром“ је од средине јуна смањила испоруке гаса „Северним током“, објаснивши да је разлог застој у раду агрегата за пренос гаса. Једна од гасних турбина, која је била на ремонту у Канади, није могла да буде враћена у Русију, због санкција које је та земља увела Москви. На инсистирање Берлина, проблем је правно решен и Канада је послала турбину, која се сада налази у Немачкој, али још није стигла до Русије, односно „Гаспрома“.
Газпром нефт - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
РУСИЈА
„Гаспром“ објаснио због чега је смањен капацитет испорука гаса „Северним током“
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
РУСИЈА
Кремљ: Ситуација са турбинама за „Северни ток“ критично отежана антируским санкцијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала