- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“: „Сименс“ није испунио уговорне услове, ускоро објављујемо део преписке о ремонту турбина

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаШтанд компаније "Гаспром" на Петербуршком међународном економском форуму
Штанд компаније Гаспром на Петербуршком међународном економском форуму - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
Пратите нас
То што је компанија „Сименс“ послала турбине за гасовод „Северни ток“ Немачкој, уместо Русији, није у складу са условима уговора, изјавио је заменик председника Управног одбора руске компаније „Гаспром“ Виталиј Маркелов за ТВ „Русија 24“. Он је додао да ће „Гаспром“ ускоро објавити део преписке поводом ремонта турбина.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како је навео Маркелов, руска компанија ће сада морати да процени утицај санкција Европске уније и да узме у обзир могуће ризике повезане са блокадом и запленом мотора на територији земаља Европске уније.
Он је прецизирао да је, према уговору, испоручилац енглеска компанија „Industrial Turbine Company Limited“ и да она подлеже енглеским законима, па тренутно „Гаспром“ мора да процени санкциона ограничења која је увела Велика Британија.
„Поред тога, још једnом скрећем пажњу да дозволе које су доставиле канадске власти не узимају у обзир услове важећег уговора и издате су компанији ‘Siemens Energy Canada Limited’, са којом немамо никакав уговорни однос“, додао је он.
Додатну бојазан, како је навео, изазива ризик од кршења услова канадске дозволе о испоруци мотора Немачкој, а не Русији.

„Ако крајња тачка за испоруку буде Русија, према претпоставкама 'Гаспрома', канадске власти могу то сматрати кршењем или заобилажењем њиховог услова и због тога могу укинути већ издате дозволе. То би учинило немогућим следећи ремонт такође других мотора на канадској територији“, закључио је он.

Маркелов је такође истакао да компанија „Сименс“ није отклонила више од четвртине пријављених кварова на турбинама гасовода „Северни ток“.
„Ми смо се овим поводом више пута обраћали руском представништву 'Сименса'. Немачка компанија је отклонила не више од четвртине пријављених неисправности. За остале турбине, нису ни доставили конструктивне и задовољавајуће предлоге који се тичу безбедности и поузданости“, објаснио је Маркелов.
Такође је најавио да ће Гаспром ускоро објавити део преписке са немачком компанијом поводом ремонта мотора.
Маркелов је раније саопштио да компанија „Сименс енерџи“ није изазвала само застој у враћању турбине за „Северни ток“ с планског ремонта, него и не изводи ремонт неисправних мотора за тај гасовод.
С друге стране, немачка компанија је објавила да од „Гаспрома“ није добила никаква обавештења о кваровима турбина гасовода „Северни ток“.
„Северни ток“ је главна маршрута за испоруке гаса „Гаспрома“ Европи и обновио је рад 21. јула после десетодневног техничког сервиса, а испорука је настављена у обиму од 40 одсто од укупног капацитета гасовода.
„Гаспром“ је ограничење испорука објаснио проблемима у испоручивању гасне турбине која је била на ремонту у Канади. До застоја у испоруци је дошло због санкција које је Канада увела против Русије, али је проблем, на инсистирање Берлина, правно решен и турбина је сада у Немачкој.
Mинистарка спољних послова Немачке Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
РУСИЈА
Немачка министарка: Постоје велики ризици да дође до немира због дефицита руског гаса
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
РУСИЈА
Кремљ: Ситуација са турбинама за „Северни ток“ критично отежана антируским санкцијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала